Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor – 17. travnja 2024.

Autor: Marina Pauletić 03.04.2024

Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave.

Raspisivanje izbora

Predsjednik Republike Hrvatske je 15. ožujka 2024. godine donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Državno izborno povjerenstvo utvrdilo je redoslijed izbornih radnji i tijek rokova.

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održat će se u srijedu 17. travnja 2024. godine.

Izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u utorak, 16. travnja 2024. godine i u srijedu, 17. travnja 2024. godine.

Biračka mjesta


U VIII. izbornoj jedinici na području Grada Opatije određuju se biračka mjesta kako slijedi: Rješenje o određivanju biračkih mjesta na području Grada Opatije. (u prilogu)

Skrećemo pažnju biračima da su biračka mjesta određena gore navedenim Rješenjem te da se pojedina biračka mjesta razlikuju od biračkih mjesta na proteklim mjesnim izborima.

Za birače sa prebivalištem izvan VIII. izborne jedinice, a koji su privremeno upisani u popise birača u gradovima, odnosno općinama u nadležnosti Izbornog povjerenstva VIII. izborne jedinice, odnosno koji će glasovati na području VIII. izborne jedinice određuje se sljedeće biračko mjesto: za birače koji glasuju izvan mjesta prebivališta, a koji su privremeno upisani u popis birača na području grada Opatije i općina Lovran i Mošćenička Draga u Opatiji, na biračkom mjestu broj 15. Opatija, Nikole Tesle 2 – Kulturni dom Zora.

Za birače koji su smješteni u ustanovama socijalne skrbi određuje se biračko mjesto broj 42. u Opatiji, Dom za starije osobe Volosko Opatija, Andrije Štangera 34.

Uvid u registar birača

Zastupnike u Hrvatski sabor biraju, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života.

Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave:

Birači mogu izvršiti pregled, dopunu i promjenu podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju. Rok za podnošenje zahtjeva istječe u subotu, 6. travnja 2024. godine u 24:00 sata.

Birači s prebivalištem u Opatiji mogu izvršiti pregled, dopunu i promjenu podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta te prethodnu registraciju, u Uredu za opću upravu (Matični ured u Opatiji), Ulica maršala Tita 6, soba 11, I. kat.

Informacije se mogu dobiti na telefon 051/354-674 svakim radnim danom u vremenu od 08:30 do 15:30 sati ili putem elektroničke pošte, e-mail adrese: registar.biraca@pgz.hr.

Dodatne informacije vezane uz registar birača mogu se naći na mrežnim stranicama Primorsko-goranske županije.

Sjedište Gradskog izbornog povjerenstva
Službene prostorije gradske uprave, Ulica maršala Tita 3, 51 410 Opatija

Telefon: 091 530 2058

E-mail: gip.opatija@izbori.hr

Redovna biračka mjesta Opatija
Rješenje o određivanju posebnih biračkih mjesta – privremeno upisani VIII IJ
Rješenje o određivanju biračkih mjesta za glasovanje birača koji su smješteni u ustanovama socijalne skrbi

Više sa portala poduckun.net ...