Izložba Ede Mihovilić „Skica za opatijski portret“ u Kloviću

Autor: Marina Pauletić 26.05.2023

Rijeka – Izložba vološćanske umjetnice Ede Mihovilić naziva „Skica za opatijski portret“ otvorit će se u Galeriji Juraj Klović u petak, 2. lipnja s početkom u 19 sati.

Eda Mihovilić u najnovijem ciklusu oslikava svoj grad, grad u kojemu je odrasla i kojega dobro poznaje. Sagledavajući ga, ovoga puta iz nešto drugačije vizure, odlučuje se za elemente arhitekture te stoga svoju pažnju usmjerava na detalje hotela, vila i palača, urbane strukture koje u likovnoj umjetnosti nisu često u središtu slikarskog prikazivanja. Na taj način umjetnica akcentira određene segmente, ističući slavnu povijest Opatije koja je ovdje još uvijek vidljiva te čini onaj važan duh mjesta, povezan sa današnjicom i svakodnevnim životom. Jednostavnim, kreativnim načinom ona nastoji skrenuti pozornost na vrijednost i osjetljivost tog specifičnog tipa arhitekture, na segmente pogleda, ukrase fasada i stepenica, ali i na parkove, pojedinačne vrtne sklopove i karakterističnu vegetaciju (palme, čemprese, hortenzije... ) koja se u potpunosti stopila s tkivom ulica, čineći ih prepoznatljivima. Iako fragmentarni prizori, ukoliko ih se promatra kao razmišljanje ili kao skicu za portret, među slikama se vrlo lako može uspostaviti veza te kroz njih osjetiti živopisan puls grada.

Foto: arhiva

Izložba ostaje otvorena do 16. lipnja te će ju biti moguće razgledati u radnom vremenu galerije radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Eda Mihovilić rođena je 1950. u Voloskom. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Opatiji. Studirala je na Pedagoškoj akademiji u Rijeci, na Odjelu likovnih umjetnosti. Radni vijek provela je radeći kao aranžer-dekorater u Opatiji. Sve te godine aktivno se bavi slikarstvom. Članica je HDLU Rijeka od 2006. godine te je izlagala na mnogim samostalnim i na stotinjak skupnih izložbi.

Više sa portala poduckun.net ...