Izvanredni otkazi, prijave… Što se to događa u KBC-u Rijeka?

Autor: Marina Pauletić 12.05.2023

Gradimir Šajn

Gradimir Šajn posljednji je koji je dobio izvanredni otkaz.

Rijeka – Jučer je održana konferencija za novinare na kojoj je Radmila Čahut Jurišić, predsjednika Sindikata zdravstva Hrvatske pojasnila trenutnu situaciju u KBC-u Rijeka. Povod za konferenciju bio je izvanredni otkaz šefa Tehničke službe Gradimira Šajna. U obrazloženju otkaza stoji, između ostalog, kako je poslodavac otkrio da je Šajn uručio poslovnu dokumentaciju bolnice Radničkoj fronti.

Čahut Jurišić kazala je kako je u dvije godine mandata ravnatelja KBC-a, Alena Ružića, neopravdano smijenjeno pet osoba te kako je sada red na ministru Viliju Berošu da reagira, s obzirom da posjeduje dokaze kako Ružić nezakonito radi.

Osim Šajna, konferenciji su prisustvovale medicinske sestre Klinike za radioterapiju i onkologiju Vlasta Predovan i Dinka Milinković koje su otkaz dobile zbog neadekvatnog skladištenja skupih lijekova te Ingrid Belac Lovasić, bivša predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju. Takožer, Gradimir Šajn je potvrdio kako je radi nezakonitih radnji u riječkoj bolnici podnio prijavu DORH-u.

Šajn je kazao kako je osim pet izvanrednih otkaza, isprovocirano i osam radni sporova zaposlenika prema upravi bolnice – takva se situacija u zdravstvu nije dogodila u 30 godina postojanja države. Na njegovo je mjesto stigao Željko Baković, vozač i diplomirani kriminalist, a prema Šajnovu mišljenju – natječaj za posao bio je namješten. Baković je, tvrdi Šajn, čovjek za prljave poslove u bolnici, a ravnatelj Ružić zanemaruje struku i inženjere te sluša jedino Bakovića. Kako si je jedan prorektor znanosti mogao to dopustiti, pita se Šajn.

Čahut Jurišić se nadovezala kako je ravnatelj Alen Ružić svoj otkaz trebao dobiti davno, budući da posjeduju dokaze, koje su potvrdile državne institucije, da osim što radi nezakonito, na to prisiljava i svoje radnike. Inače, u slučaju da ravnatelj ne poštuje kolektivne ugovore, pravne akte i zakone Upravno vijeće bolnice dužno ga je razriješiti dužnosti u roku od 15 dana. U slučaju da se to ne dogodi, Ministarstvo zdravstva trebalo bi to učiniti u roku od 30 dana, pojasnila je Čahut Jurišić.

Šajn je nadalje pojasnio kako ga je Baković napao, što je Ružiću prijavljeno pismeno. Potom, kada je Šajn prijavio opijanje radnika na radnom mjestu „zaradio“ je opomenu pred otkaz. Ipak, njegovu su pomoć Baković i Ružić zatražili prilikom primopredaje nove bolnice unatoč tomu što je inženjerima prilaz bolnici bio zabranjen. Rezultat jesu kotlovnica koja prijeti izljevom raznih tekućina, a koja se nalazi iznad kuhinje, dok hidroizolacija nije izvedena – tvrdi Šajn.

Iz KBC-a demantiraju gore navedene tvrdnje objašnjavajući kako se radi o plasiranju neistinitih tvrdnji, omalovažavanju i difamiranju rada KBC-a Rijeka. Dodali su i kako je upravo uprava KBC-a pokrenula kazneni postupak protiv određenih osoba među kojima je i Radmila Čahut Jurišić. Prema njihovim riječima, Čahut Jurišić nema zakonski legitimitet da zastupa radnike KBC-a Rijeka u svojstvu sindikalnog predstavnika.

O navedenoj prijavi Čahut Jurišić kazala je kako ne zna ništa te da će o njoj govoriti kada tema medijske konferencije bude ona.

Više sa portala poduckun.net ...