Jubilarna 40. Balinjerada ove nedjelje dolazi u najspektakularnijem izdanju

Autor: Marina Pauletić 08.02.2023

Foto: arhiva

Organizatori su za natjecatelje i gledatelje pripremili brojne novitete i inovacije koje će „okruglu“ obljetnicu „najluđe utrke na svijetu“ pretvoriti u nezaboravan doživljaj.

Opatija – Jubilarna, 40. Balinjerada održat će se ove nedjelje, 12. veljače, kada će balinjere ponovo „zaroštati“ opatijskim asfaltom, a maskirani natjecatelji najluđe utrke na svijetu sjuriti se niz glavnu ulicu. Tradicionalno karnevalsko zbivanje koje već više od četiri desetljeća okuplja stotine sudionika i tisuće gledatelja u svom će „okruglom“ izdanju predstaviti i brojne inovacije.

Vizualno najimpresivnija novost odnosi se na uređenje staze, koja će biti zatvorena ogradicama i ukrašena nekad neizostavnim dekorom utrka – zaštitama od guma i sijena kakve su bile „standardna oprema“ svjetski poznatog automoto prvenstva na Preluci. Atraktivan spust natjecatelja trasom utrke od hotela Pariz do Slatine u neobičnim vozilima na kugličnim ležajevima, dobit će dodatnu „notu spektakla“ rampom i prskalicama koje sudionike očekuju na cilju. Balinjerada i Karneval sinonim su za dobru zabavu, za koju će se pobrinuti „otac Balinjerade“ Duško Jeličić – Dule i njegova Bonaca na startu te Dellboysi na cilju, dok će odličnu atmosferu održavati voditeljski „kvartet“: Mario Lipovšek Battifiaca i Irena Grdinić ispratit će natjecatelje na startu utrke, Borna Šmer pozdravit će ih na središnjem dijelu kod Tisak Medije, a Dražen Turina Šajeta dočekati na ciljnoj ravnini.

- Punih četiri desetljeća prošlo je od kada su zaljubljenici u karneval, na čelu s našim doživotnim počasnim direktorom Balinjerade Duškom Jeličićem - Duletom, osmislili ovu jedinstvenu karnevalsku utrku. S Balinjeradom su odrasli mnogi Opatijci i ona je sasvim logično postala naš zaštitni znak. Njegujemo svoju bogatu tradiciju, a ujedno smo stvorili prepoznatljiv turistički proizvod koji nam dovodi mnoge goste u Opatiju u ovo doba godine. Pozivam sve ljubitelje dobre zabave i karnevalskih običaja da nam se pridruže i ove nedjelje na 40. Balinjeradi u Opatiji, naglasio je gradonačelnik Opatije i predsjednik TZ grada Opatija Fernando Kirigin.

Više sa portala poduckun.net ...