Jubilarni 15. Festival kamelija počinje danas!

Autor: Marina Pauletić 27.03.2023

U sklopu festivala održat će se brojna događanja za djecu i odrasle.

Opatija – Ove godine Udruga ljubitelja kamelija slavi 15. obljetnicu postojanja te 5. obljetnicu članstva u Međunarodnoj udruzi ljubitelja kamelija – International Camellia Society. Tim povodom, Udruga organizira jubilarni 15. Festival kamelija koji će se održati u Opatiji od 27. ožujka do 2. travnja.

U sklopu festivala održat će se brojna događanja za djecu i odrasle. U ponedjeljak, 27. ožujka u Osnovnoj škola „Rikard Katalinić Jeretov“ ing. Katica Dražić održat će predavanje o kamelijama, a isto će se predavanje održati i dan kasnije, 28. ožujka u Dječjem vrtiću Opatija.

Foto: arhiva

U srijedu, 29. ožujka u Parku Angiolina s početkom u 10 sati održat će se predavanje za građane naziva „Uzgoj i njega kamelija“, a predavat će ing. Katica Dražić. Sljedećeg dana, 30. ožujka u 18 sati u Vili Antonio dr. sc. Romana Lekić, docentica na Veleučilištu Bernays Zagreb održat će predavanje imena „Kroz kontakt s drvećem i biljkama vraćamo bajku u svoj život“.

U petak, 31. ožujka slijedi svečano otvaranje jubilarne 15. Izložbe kamelija u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer s početkom u 18 sati. Izložba je natjecateljskog karaktera, a izložene će biti fotografije cvjetova i grmova te živih cvjetova kamelija, potom slike kamelija koje su oslikali opatijski osnovnoškolci i vrtićari Dječjeg vrtića Opatija i likovni radovi Grupe likovnih umjetnika Matulji i Zajednice Talijana. U ponudi će biti i prodajni štandovi članova Udruge s autohtonim suvenirima, slasticama i sadnicama kamelija te degustacija čaja Camellia sinensis iz Veprinca.

Foto: arhiva

Na otvorenju će nastupiti zbor Štorija Rukavac, sopranistica Maria Baldini, zatim profesorica Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov, Ivana Vrban na glasoviru, dok će učenici opatijske osnovne škole izvesti recitaciju. Voditelj programa bit će Dražen Turina Šajeta. Izložbu će biti moguće pogledati 1. i 2. travnja od 10 do 18 sati.

U subotu, 1. travnja s početkom u 11 sati u Parku Angiolina održat će se šetnja kroz park naziva „Otkrijte što nam drveće i biljke poručuju – ulaznica za prolaz kroz „vilinska vrata“. Šetnju će voditi dr. sc. Romana Lekić. U 12:30 sati ispred Šporera nastupit će Folklorni ansambl Zora.

Foto: arhiva

Posljednjeg dana manifestacije, 2. travnja ispred Šporera s početkom u 12 sati održat će se Dječji cvjetni korzo. U 13:30 sati na istome mjestu Vivien Galletta, Voljen Grbac i prijatelji održat će glazbeno-poetski program, dok će im posebni gost biti Zagrepčanin Zlatko Josip Grgić na gitari. U 18 sati slijedi proglašenje pobjednika izložbe i dodjela nagrada uz kulturno-umjetnički program. Nastupit će zbor Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“, Glazbena škola Lovran, članice udruge Ivane Klovar, a voditelj će ponovno biti Dražen Turina Šajeta.

Više sa portala poduckun.net ...