[JUBILEJI] 50 godina postojanja Streljačkog kluba „DVD Opatija“: Izvrsnost iz atomskog skloništa

Autor: Elena Vidović 30.11.2023

Foto: Nikola Turina

Tijekom proteklih 50 godina, kroz klub je prošlo gotovo 500 članova i jedan je od prvih prvoligaških klubova u Opatiji.

Streljački klub „DVD Opatija“ jedan je od uspješnijih opatijskih sportskih klubova i kroz povijest jedan od trofejnijih klubova na državnoj razini, a ove jeseni obilježava okruglih 50 godina postojanja. Naime, počeci Kluba sežu u 1973. godinu, kada se u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Opatija razmišljalo o novim načinima za pomlađivanje svog operativnog članstva – jedna od ideja bila je osnovati sportske sekcije u sklopu DVD-a i na taj način privući mladež. Streljaštvo se pokazalo kao pun pogodak!

– Temelje streljaštva u Opatiji zapravo je udario Erste Schützen-Gilde „Einigkeit“ Abbazia (Prvi streljački ceh), osnovan 1911. godine, u vrijeme kada je, primjerice, osnovan i nogometni klub. Djelovali su na prostoru između današnje Boćarije i Doma zdravlja. Streljačka aktivnost postojala je i nakon Drugog svjetskog rata, na terenu nekadašnjeg Doma Pionira, gdje je kasnije sagrađen hotel Ambasador, a gdje su mladi Opatijci učili gađati iz zračnih pušaka. Streljaštvo je među mladima bilo vrlo popularno, a zadnju streljačku družinu do početka šezdesetih godina prošlog stoljeća imalo je Volosko i vodio ju je pokojni Cvetko Tomašić. Stoga valja istaknuti da smo mi zapravo bili nasljednici streljačkog sporta u Opatiji, rekao je Dragan Čakardić, legendarni Koko, alfa i omega opatijskog streljaštva.

Foto: Nikola Turina

Prisjećajući se početaka današnjeg streljačkog kluba, Koko kaže da su osnivačku skupinu članova činili tadašnji zapovjednik DVD-a Lucijan Slavić, a tu su bili još i Josip Cetina, Božidar Turković, Ratko Maletić, Dušan Kukić, Josip Pino Pokorny, Umberto Zeoli, Ivan Tancabel, Rikard Stahl, Luka Vržina, Petar Piero Pobar, Cvetko Tomašić i Dragan Čakardić. Sekcija je u početku djelovala u improviziranoj streljani u garaži DVD-a, a sami članovi pobrinuli su se za osposobljavanje prostora: izrađeni su i postavljeni stolovi, nosači meta, potrebna rasvjeta za mete, kao i sva druga nužna oprema. Već iduće, 1974. godine, kaže Koko, Streljačko društvo DVD Opatija bilo je registrirano pri Streljačkom savezu Jugoslavije. Interes za ovaj sport je rastao, nizali su se uspjesi, pa je streljačko društvo ubrzo (po prvi puta) preselilo u veći prostor skloništa na Voloskom. U to vrijeme, opatijska je streljana glasila za jedno od najboljih strelišta u Hrvatskoj, a suradnja s osnovnim školama na području tadašnje Općine Opatija rezultirala je i streljačkim sekcijama u školama Opatija, Lovran, Mošćenička Draga, Matulji i Brešca koje su vodili instruktori DVD-a Opatija i iz kojih su stasali brojni strijelci. Tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina streljačka je sekcija imala još jednu ulogu: u duhu koncepta općenarodne obrane, godišnje je školu streljaštva završavalo i po 150 zaposlenika opatijskih poduzeća, odnosno učenika osnovnih i srednjih škola.

Početkom osamdesetih slijedi još jedna selidba – ovoga puta u zgradu tadašnjeg sportskog centra „Gorovo“, u čijem je podrumu jedan od stanara zgrade ustupio drvarnicu za potrebe Kluba. Ovim se potezom opatijsko streljaštvo u neku ruku „vratilo doma“, jer upravo je u ovoj zgradi od 1913. godine bilo sjedište tadašnjeg Schützen-Gilde „Einigkeit“. DVD-ovci su se još jednom iskazali kako entuzijazmom, tako i dobrovoljnim prilozima, pa je uređena streljana s pet streljačkih mjesta, bliža Vatrogasnom domu. Ovdje su trenirali sve do kraja devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je zgrada prodana i u njoj uređen trgovački centar Operetta, a opatijske strijelkinje i strijelci (ponovo) su se preselili u sklonište na Voloskom, u kojem treniraju i danas.

Premda i danas nosi isto ime, klub više ne djeluje kao sekcija DVD-a Opatija. Ime su odlučili zadržati, kaže Koko, ali silom novog Zakona o sportu više nisu mogli djelovati sekcija pri DVD-u, stoga su osnivačkom skupštinom od 8. studenog 2009. i službeno registrirani kao samostalni klub.

Tijekom proteklih 50 godina, kroz klub je prošlo gotovo 500 članova i jedan je od prvih prvoligaških klubova u Opatiji.

– Iz naših redova potekli su reprezentativci poput Zorana Benkovića, Zlatke Hlebec i Pamele Gubo Samarđić, a od 1977. nadalje nije bilo godine u kojoj nismo postigli zapažene rezultate. Istina, pandemija nas je usporila, a istovremeno su se promijenili i standardi u pojedinim disciplinama, te ih financijski više ne možemo pratiti. Ne natječemo se više s malim kalibrom, niti u disciplini Field Targeta, elektronske mete su danas, primjerice, standard za međunarodni streljački program, pa smo i tu zakinuti. Međutim, u kategoriji serijske zračne puške naše seniorke Pamela Gubo Samardžić, Lucija Novak, Matea Kršanac, Suzana Lunder i Raisa Gojak već godinama vladaju vrhom tablice; u protekloj natjecateljskoj sezoni su bile prvakinje države. U istoj konkurenciji serijske zračne puške, naši juniori i kadeti Laura Paulić, Alberto Božić, Jan Radešić, Matko Laginja i Andrej Šarac postižu odlične rezultate, te će se za njih još svakako čuti, baš kao i za naš mlađi kadetski pogon koji čine Jan Bilen, Tomislav Črnjarić, Mario Veršić, Toni Filipaš, Paula Grahovac, Marija Mudri, Sergej Peterko i Dominik Nedoh, zaključio je Koko.

Elena Vidović / List Opatija

Više sa portala poduckun.net ...