Kampanja u 7. IJ: „Moje je vrijeme kad je nevrijeme“; „Ni lijevo ni desno već pravedno“; „Mi donosimo promjene“; „Neprimjetno nas kuhaju kao žabe“...

Autor: Sanja Tumara 14.04.2024

Foto: ilustracija

Na Redditu, primjerice, jedan čitatelj za ovu izbornu jedinicu kaže da je „jedinica koja najmanje ima smisla, kao da im je dosadilo izmišljati toplu vodu pa su nas sve stavili u isti koš“. Provjerili smo koje to političke teme dominiraju u ovoj jedinici.

Rijeka – Predizborna kampanja ulazi u posljednjih nekoliko dana. Političarke i političari obilaze teren i svoje baze, predstavljaju se građanima, dijele materijale, nude ih hranom, pokušavaju doprijeti do što više birača šaljući im poruke raznim kanalima. Svi se nadaju da će izbornu križaljku rješavati što veći broj glasača. No uvijek postoji mogućnost da se ispuni predviđanje jednog Hredditovca koji kaže „izlaznost bu opet 30 posto“.

Danas smo malo proučili „čudnovatog kljunaša“ među izbornim jedinicama, već „opjevanu“ sedmu izbornu jedinicu koja obuhvaća… Ma, znate već da u njoj ima i sjevera i juga, u njoj su i Petrinja i Pag, i Čabar i Obrovac, i Bakar i Kutina…

Na hrvatskom Redditu, primjerice, jedan čitatelj za ovu izbornu jedinicu kaže da je „jedinica koja najmanje ima smisla, kao da im je dosadilo izmišljati toplu vodu pa su nas sve stavili u isti koš“. Usput budi rečeno, na hrvatskom Redditu možete sudjelovati u igri predviđanja rezultata izbora koju je napravilo Vijeće moderatora, Velikoj izbornoj Hreddikciji.

Pa da vidimo što se sve događa u toj sedmoj jedinici u samoj završnici kampanje za parlamentarne izbore, gdje se za mjesta u Hrvatskom saboru bore političarke i političari na 16 izbornih lista.

„Nemojte vjerovati onima koji su svaki dan u medijima… Ne mogu mediji odlučivati za koga da vi glasate… Hrvatski narode, Hrvatice i Hrvati, Autohtona hrvatska stranka prava Dražen Keleminec bori se za vaša prava, borimo se za bolji život svih“, pojašnjava predsjednik Autohtone stranke Dražen Keleminec, ujedno nositelj liste u sedmoj jedinici.

„Ne zanimaju nas prepirke s lijeva na desno ni s desna na lijevo jer nam one neće donijeti bolje sutra. Ne zanima nas ni samo 17. travnja, zanimaju nas svi oni dani i mjeseci i godine nakon 17.4. Želimo biti glas naroda i glas razuma u Hrvatskom saboru“, govori gradonačelnik Gline i nezavisni kandidat Ivan Janković, nositelj zajedničke izborne liste Fokusa i Republike.

„Ni lijevo ni desno već pravedno“, „Pobijedimo korupciju i nepravdu – zajedno“, samo su neke od poruka koje biračima šalju iz stranke Odlučnost i pravednost. „U Hrvatskoj se svašta kažnjava, jedino se lopovluk i izdaja ne kažnjavaju“, objašnjava predsjednica stranke Karolina Vidović Krišto.

„Hrvatska pripada hrvatskom narodu i ostalima koji poštuju njezine zakone. Tu smo da uredimo Hrvatsku onako kakva ona treba biti… Znam voditi državu i vodit ću je kako treba s prijateljima koji vole Hrvatsku i bili su spremni živote dati za nju“, tako govori nositelj liste Stranke Ivana Pernara, Gordan Šebalj.

„Mi donosimo promjene. Više u Hrvatskom saboru nećete gledati cirkus, bar s naše strane jer se mi nećemo uvući u političko blato prepucavanja…Ako ne mijenjate, nema promjene“, smatra Nebojša Andrić, načelnik Vojnića i nositelj liste Akcije za promjene (koja je na listi s Agrarnom strankom).

„Žele nas učiniti slijepima i gluhima. Ili, jednostavno kazano, lagano i neprimjetno nas kuhaju, kao žabe, kako to ne bismo primijetili i iskočili iz njihovoga pogubnog lonca“, slikovit je povjesničar Josip Jurčević koji predvodi listu Domovinskog pokreta, Prava i pravde, Demokratskog HSS-a i Zelene liste.

„Često zaboravljamo da su tzv. rijeke pravde samo Gradu Delnicama uzele 80 milijuna kuna kad su ukinuli Zakon o brdsko-planinskom području… Jako gospodarstvo u Gorskom kotaru = jak Gorski kotar i boljitak za sve“, poručuje 8. na listi HDZ-a i partnera, Ravnogorka Majda Burić, koja lovi novi saborski mandat.

„Sjeti se koja je politička stranka proglasila Isključivi gospodarski pojas? I tko vas branio od kovid fašizma, dok su sve političke stranke zagovarale isti. To je tema dana, a ne što nudi HDZ i SDP koji su vas eutanazirali i stavljali vam brnjice na nos i vjerodostojno pljačkali 34 godine od osnutka RH“, poruke su HSGO-a, Hrvatske stranke građanskog otpora.

„Moje je vrijeme kad je nevrijeme“, smatra Ante Prkačin (Hrvatsko bilo) iz koalicije Za domovinu koju uz HB čine i HSP i HDSS. Dodaje da „u ovih nekoliko preostalih dana kampanje moramo napraviti sve da se pravaški i domoljubni glas čuje u Hrvatskom saboru“.

„Most Hrvatska je svoju borbu protiv nakaradnog sustava upravljanja otpadom započeo u Viškovu (ŽCGO Marišćina)“, pohvalio se nositelj Mostove liste Zvonimir Troskot, uz napomenu da su ponudili i svoje rješenje sustava gospodarenja otpadom. Most je u 7. IJ u koaliciji s Hrvatskim suverenistima, Hrvatskom konzervativnom strankom te Nezavisnom listom mladih.

„Sedma izborna je jedinica zanemarenih regija. Fokus će nam biti na ulaganje u željezničku povezanost, kroz brzu prugu Rijeka - Zagreb i prigradske željeznice oko postojećih čvorišta, kao i na sustavno podizanje mirovina i osiguranje tržišta za lokalne poljoprivrednike“, navodi vijećnica u Gradskom vijeću Karlovca i profesorica Draženka Polović iz platforme Možemo!.

„Za maloga čovika z Kvarnera i Istre i unutrašnjosti Lijepe naše. Za iznajmljivača obiteljskog smještaja, za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, za spoj poljoprivrede i turizma“, za to ide glas, ako zaokružite iskusnog turističkog stručnjaka Nedjeljka Pinezića (Unija Kvarnera), zadnjeg na listi koalicije Reformisti, PGS, IDS, Unija, Stranka hrvatskih umirovljenika.

„Cilj Radničke fronte je uspostavljanje društva u kojem će se politika i ekonomska djelatnost odvijati u korist većine društva i koje će biti daleko demokratičnije nego što je danas“, jasan je Anton Glasnović, liječnik i jazz muzičar, nositelj liste Radničke fronte u 7. izbornoj jedinici.

„Da samo dio sredstva koje gubimo zbog koruptivne mašinerije uložimo u ruralna područja koja su ekonomski i socijalno apsolutno zanemarena, mi bismo danas imali snažan Gorski kotar, Liku, Kordun, Baniju, Slavoniju…“, siguran je načelnik Fužina i predsjednik Hrvatskih laburista-Stranke rada David Bregovac, drugi na zajedničkoj listi Laburista sa Socijaldemokratima i Demokratima.

„Kad podvučemo crtu svi ćemo se složiti da imamo zemlju prepunu potencijala. Naši ljudi po cijelom svijetu ostvaruju iznad prosječne rezultate. Bogati smo inteligencijom, bogati smo prirodnim resursima. Ovo je Bogom dani prostor kojeg treba iskoristiti na način da u njemu hrvatski čovjek sretno živi u blagostanju…“, optimističan je prvi čovjek županijskog SDP-a i drugi na listi Rijeka pravde Ivica Lukanović.

„Naš plan za rješavanje siromaštva je realan. Taj novac će se opet vratiti kroz PDV, robe i usluge itd. Novac neće nestati, povećat će se optimizam i nestat će pesimizam i siromaštvo“, evo još jedne nositeljice pune optimističnih riječi. To je Vesna Horvat, na čelu „umirovljeničke liste koju čine Umirovljenici zajedno, Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika.

Više sa portala poduckun.net ...