Krajem srpnja započinje Suhozidni kamp Petrebišća na Učki, prijave traju još nekoliko dana

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 28.06.2022

wp-content/uploads/2019/05/radionica-suhozidanja-2019-liganj-4.jpg

Kamp je namijenjen studentima i mladim profesionalcima, a namjera je obnovljene objekte i uređene površine pretvoriti u sadržaje poput planinarskog skloništa za posjetitelje Parka prirode Učka i otvorenog prostora za kulturna događanja.

Učka - Park prirode Učka poziva zainteresirane studente i mlade profesionalce na suhozidni međunarodni volonterski kamp – Petrebišća XIII., koji će se održati od 30. srpnja – 07. kolovoza u napuštenom ljetnom selištu Petrebišća na Učki. Kamp organizira Udruga Dragodid, uz potporu Općine Mošćenička Draga i Javne ustanove Park prirode Učka.

Sudionici će:
– naučiti osnove suhozidne gradnje
– naučiti oblikovati kamen malim ručnim alatom
– sagraditi suhozid ”iz nule”
– obnavljati seoske kućice, suhozidnu i drvenu infrastrukturu
– sudjelovati u međunarodnom neformalnom suhozidnom natjecanju i natjecanju u balotama!

Osim radnog programa, pripremljen je i program predavanja i razgovora o ruralnom graditeljskom naslijeđu i vezanim temama, kao i pješačka i planinarska tura po PP Učka.

Lokacija

Napušteno ljetno selište Petrebišća iznad Mošćeničke Drage smješteno je u udolini ispod glavnog hrpta Učke. Uz spomeničku važnost za kulturu života na ovom prostoru, ovaj slikoviti lokalitet je otvaranjem Mitsko-povijesne staze Trebišća – Perun dobio i turistički značaj kao jedan od njenih ključnih punktova. U suradnji udruge Dragodid i Općine Mošćenička Draga 2010. godine pokrenuta je organizacija ljetnih studentskih radionica kroz koje bi se, praktičnim radom na obnovi selišta, znanja o tradicijskim graditeljskim tehnikama prenijela na novu generaciju mladih profesionalaca. Namjera je obnovljene objekte i uređene površine pretvoriti u sadržaje poput planinarskog skloništa za posjetitelje Parka prirode Učka i otvorenog prostora za kulturna događanja.

Kome je radionica namijenjena?

Radionica je namijenjena studentima i mladim profesionalcima koji se bave prostorom, gradnjom i baštinom, te koje zanimaju tradicionalne tehnike gradnje, rad i zabava u prirodi.
Za ostale zainteresirane su (uz najavu) dobrodošli kraći posjeti (jedan ili dva dana). Sudionici moraju biti punoljetni.

Kako je organiziran kamp?

Smještaj tijekom radionice je u vlastitim šatorima i vrećama na lokaciji, u kampu na livadi s podosta hlada. Nema tople i tekuće vode, a količina potrošnje vode je ograničena. Veliki šator služi kao kuhinja i zajednički dnevni boravak. Tuš je kamperski a WC poljski, pobliže šumski. GSM signal postoji, ali je slab, a struja se koristi samo za punjenje baterija. Na raspolaganju su tri obroka dnevno, od čega jedan ili dva kuhana. Vegetarijanci su dobrodošli. Dnevna zaduženja sudionika uključuju pomoć u pripremi hrane te održavanje reda u kampu i selu.

Iznos participacije: 350 kn.
Jezik radionice: engleski i hrvatski.

Kako se prijaviti?

Prijave se zaprimaju do 1. srpnja na adresu info@dragodid.org

Prijava mora sadržavati: ime i prezime, fakultet (ili druga organizacija), godina rođenja, kontakt mobitel, e-mail adresa. Uz osnovne podatke poželjno poslati i nešto kroz što će vas organizatori najbolje ukratko upoznati. Prikaz onoga čime se inače bavite, koji su vam interesi i što vas je motiviralo za radionicu, na način koji vam najbolje leži – tekst, fotografije, crtež, ili bilo koju drugu formu. Cijenit će se duhovitost i kreativnost u prijavi. Kod selekcije sudionika će upravo kvaliteta vaših prijava biti od pomoći.

Više o kampu i suhozidnoj gradnji možete pročitati OVDJE.