[FOTO/VIDEO] Kraljica turizma postala centar prevencije kardiovaskularnih bolesti tijekom manifestacije "Dani srca u Opatiji"

Autor: Sandra Turkalj 04.10.2022

Dani_srca_u_Opatiji_2022_-_Utrka1

Trodnevna manifestacija okupila je renomirane stručnjake iz polja kardiologije te obilovala zanimljivim programom, a sudeći prema interesu posjetitelja, zaljubljenika u sport i turista Dani srca u Opatiji u potpunosti su ispunili svoj cilj!

Opatija - Proteklih je dana kraljica turizma postala centar prevencije kardiovaskularnih bolesti, kada se kroz tri dana putem edukativnih i interaktivnih sadržaja fokus stavio na zdravlje. Thalassotherapia Opatija ove godine slavi 65 godina postojanja, a tim povodom organizirani su Dani srca - manifestacija kojom se kroz brojne aktivnosti posjetiteljima ukazalo na važnost očuvanja zdravlja.

VIDEO

Manifestacija je započela 29. rujna na sam Svjetski dan srca kada su u Centru Gervais postavljeni atraktivni edukativni korneri na kojima su posjetitelji mogli saznati sastav tjelesne mase, vrijednosti krvnoga tlaka, šećera i kolesterola u krvi napraviti testiranja kušati svježe pripremljene voćne sokove Urban Gardena, provjeriti status tjelesne mase na posebnoj mjernoj opremi, testirati se u virtualnoj vožnji biciklom ili pak kušati zdrave zalogaje spravljene od autohtonih kvarnerskih namirnica koje je pripremao priznati chef Kristian Kozmić. Istoga dana u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer održano je otvorenje izložbe fotografija “Srce” renomiranog opatijskog fotografa Petra Kürschnera.

Dani_srca_u_Opatiji_2022_-_Korneri2

U sklopu projekta održan je Simpozij intervencijske kardiologije, uz obilježavanje pet godina intervencijske kardiologije u Thalassotherapiji Opatija. Na simpoziju su sudjelovali vodeći ljudi u intervencijskoj kardiologiji iz svih hrvatskih centara.

Dani_srca_u_Opatiji_2022_-_Simpozij2

U utrci „Trčimo za srce“ traktivnom trasom kroz Opatiju do Voloskog trčalo je više od 250 trkača. Start i cilj bio je na opatijskoj Slatini, no puno važniji bio je plemeniti cilj ove utrke - ukazati na važnost očuvanja zdravlja srca, a valja naglasiti i kako je sav prihod od skupljenih startnina namijenjen znanstvenom istraživanju u sportu. Uoči same utrke poznati trener Mario Mlinarić zagrijao je brojne trkače.

Dani_srca_u_Opatiji_2022_-_Akademija1

Dani srca u Opatiji zaključeni su u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner svečanom akademijom obilježavanja „65 godina osnutka Thalassotherapije Opatija“ na kojem su nazočili brojni uzvanici, između ostalih i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš, župan PGŽ Zlatko Komadina, opatijski i riječki gradonačelnici Fernando Kirigin i Marko Filipović te brojni drugi. Svi oni prisjetili su se generacija koje su gradile ovu ustanovu, ali i puta koji je doveo Thalassotherapiju do onoga što ta ustanova danas jest.

"Iza nas je nekoliko dana kroz koje smo brojnim sadržajima ukazali na važnost pravovremenog otkrivanja i otklanjanja čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti - od povišenog krvnog tlaka, pretilosti, tjelesne neaktivnosti i šećerne bolesti. Zahvalio bih svim kolegama, sudionicima, brojnim posjetiteljima i zaposlenicima naše ustanove koji su doprinijeli da Dani srca budu upravo onakvi kakve smo i planirali, možda čak i bolji, a u skladu s našom vizijom koja traje već dugih 65 godina.", zaključio je dr.sc. Viktor Peršić - ravnatelj Thalassotherapije Opatija.

VIDEO

Opatija je za vrijeme trajanja Dana srca bila u posebnom slavljeničkom štihu. Naime, crvenom bojom bili su osvijetljeni simboli grada Opatije, Djevojka s galebom i zgrada Thalassotherapije - Dubrava. Trodnevna manifestacija okupila je renomirane stručnjake iz polja kardiologije te obilovala zanimljivim programom, a sudeći prema interesu posjetitelja, zaljubljenika u sport i turista Dani srca u Opatiji u potpunosti su ispunili svoj cilj!

VIDEO

Utrka 'Trčimo za srce' okupila više od 250 natjecatelja

Više sa portala poduckun.net ...