Kultna „Zagrepčanka“ u Opatiji

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 25.10.2022

Okolnosti u kojima su živjeli i ljubili Marijana i Vanja možda su se promijenile, no priča o strastvenoj, ali nemogućoj ljubavi, opterećenoj klasnim i statusnim razlikama, i danas je svježa i moćna

Opatija - Kultna predstava „Zagrepčanka“ Branislava Glumca u izvedbi Teatra Erato ovog petka, 28. listopada gostuje u opatijskom centru Gervais.

Okolnosti u kojima su živjeli i ljubili Marijana i Vanja možda su se promijenile, no priča o strastvenoj, ali nemogućoj ljubavi, opterećenoj klasnim i statusnim razlikama, i danas je svježa i moćna. Branislav Glumac stvorio je svevremensku priču koja ne poznaje granice – stavljanjem fokusa na osobno i intimno, u maniri velikih majstora, preko pojedinačnog je progovorio o univerzalnom. Kroz priču o Marijani, neobuzdanoj djevojci iz višeg sloja, koja svoju obitelj doživljava kao licemjernu zajednicu i život traži na periferiji, u sigurnom i pouzdanom dobrom komadu stare zemlje, ova predstava brutalno razgolićuje ljude i razlaže sve nijanse društvenog života.

Roman Branislava Glumca, prvi puta objavljen 1974., u međuvremenu je postao bestseler – dosad je prodan u više od 200 tisuća primjeraka. Kao kazališni komad Zagrepčanka je prvi put postavljena 1976. u Zagrebu i tri je sezone igrana pred rasprodanim gledalištem. Adaptaciju u režiji Dražena Krešića i dramaturgiji Patrika Gregureca izvode jedni od najnadarenijih mladih zagrebačkih glumaca (u alternaciji) - Nikolina Prkačin, Tea Harčević, Domagoj Janković i Bernard Tomić.

Predstava počinje u 20 sati. Ulaznice u prodaji po cijeni od 70 kuna (9,29 €*) i po 50 kuna (6,64 €*) za studente i umirovljenike (popust je moguće ostvariti samo na blagajnama Festivala Opatija) dostupne su na prodajnim mjestima u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici (Zert 6A) radnim danom od 8 do 16 sati, u Rijeci u Dallas Music shopu, Foto Reviji i online na www.mojekarte.hr

Na dan predstave, blagajna u prizemlju centra Gervais otvorena je od 19 sati.

Više sa portala poduckun.net ...