Kupnja putem interneta skupo ih stajala - računalnim prijevarama dvojica hrvatskih državljana oštećeni za više tisuća eura

Autor: Portal Poduckun 18.01.2023

Hrvatski su državljani oštećeni za ukupno gotovo sedam tisuća eura.

Opatija - Opatijska policija provodi kriminalistička istraživanja o računalnim prijevarama kojima su oštećena dva hrvatska državljana. Naime, obojica su tijekom proteklih dana pokušala putem internetskih aplikacija kupiti određene predmete te su naposljetku ostali materijalno oštećeni.

Na jednoj od društvenih mreža 82-godišnjak je pronašao oglas za povoljnu kupnju električnog skutera te je s nepoznatom osobom putem poruka dogovorio kupnju istog za 280 eura. Pri „dogovaranju“ o načinu uplate, bez prethodne provjere i telefonskog kontaktiranja, je ustupio svoje osobne podatke i broj bankovne kartice virtualnom prodavaču, a koji je tako vrlo jednostavno mogao s njegovog računa u čak 62 navrata različitim transakcijama podignuti više od 5700 eura.

Mlađi 25-godišnji kupac je pak „nasjeo“ na internetski oglas o povoljnoj prodaji mobitela. Njega je u konačnici taj rabljeni „iPhone“ umjesto 500 eura koštao skoro 1200 eura, koliko mu je kupac skinuo s računa. Oštećeni je povjerovao prevarantu i pratio upute s aplikacije koje su ga tražile uplatu s bankovnog računa, no kada je dobio odgovor o navodnoj neizvršenoj transakciji, umjesto provjerom u svojoj banci on je još jednom ustupio bankovne i osobne podatke nepoznatom prodavaču koji je potom prestao komunicirati.

Nakon toga je tek kontaktirao banku i saznao da mu je s računa izvršena transakcija od gotovo 1200 eura.

Kako bi spriječili mogućnosti zlouporabe internetskog poslovanja i različite prijevare, građane opetovano pozivamo na oprez i policija savjetuje:

- ne plaćajte račune putem internetskih aplikacija već kod isporuke robe,
- ne ustupajte svoje osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN kartice,
- koristite dovoljno jake lozinke te na različitim internet stranicama i društvenim mrežama ne koristite iste lozinke,
- dobro razmislite kakve podatke i sadržaje dijelite putem društvenih mreža,
- on-line plaćanja radite samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične),
- uvijek prijavite svaku sumnju na pokušaj prijevare policiji na broj 192 ili e-mailom, čak i ako niste postali žrtvom.

Detaljni savjeti o prevenciji internet prijevara mogu se pronaći i na mrežnim stranicama EUROPOLA.

Više sa portala poduckun.net ...