„Ljeto na Ljetnoj 2024.“ - Festival mjuzikla u Opatiji za početak ljeta

Autor: Marina Pauletić 22.03.2024

Foto: ilustracija

Drugo izdanje Festivala mjuzikla tijekom desetak dana, od 7. lipnja do 15. lipnja 2024., donosi čak pet izvrsnih izvedbi i razna popratna događanja.

Opatija - Ustanova Festival Opatija kreće s najavama programa koji će se ovog ljeta održavati na opatijskoj Ljetnoj pozornici. Jedan od programa koji nas uvodi u „Ljeto na Ljetnoj 2024.“ je Festival mjuzikla, manifestacija koja slavi umjetničku formu koja na jedinstven način spaja glazbu, ples i kazalište. Poznato je da pojedini mjuzikli tijekom perioda izvođenja dosežu ogromnu popularnost i kultni status, a biti dio raskošnih produkcija na West Endu ili Broadwayu stvar je ugleda i prestiža.

MJUZIKLI – SAVRŠEN UVOD U LJETO

Drugo izdanje Festivala mjuzikla tijekom desetak dana, od 7. lipnja do 15. lipnja 2024., donosi čak pet izvrsnih izvedbi i razna popratna događanja. Nastupat će kazališne kuće koje svoj zvjezdani ugled velikim dijelom duguju upravo fantastičnim produkcijama mjuzikala: Zagrebačko gradsko kazalište „Komedija“ s mjuziklima „Jesus Christ Superstar“ i „Jalta, Jalta“ te Pozorište na Terazijama iz Beograda koje će izvesti mjuzikl „Producenti“.

Centar Gervais ponovo će biti lokacija za najmlađu publiku gdje će Gradsko kazalište „Zorin dom“ iz Karlovca izvesti „Pepeljugu“ dok će Dječji zbor Lovranske črešnjice i djeca iz OŠ Viktor Car Emin iz Lovrana nastupiti s izvedbom mjuzikla „U modroj uvali“.

„Prošle smo godine pokrenuli novi opatijski Festival mjuzikla koji je imao veliki uspjeh. Ove smo se godine odlučili na dodatni iskorak. Festival mjuzikla počinje 7.6. i traje desetak dana s čak 5 mjuzikla. Ovo je dakle 2. Festival mjuzikla i krećemo sa stvaranjem tradicije njegovog održavanja svake godine početkom lipnja, kada će Opatija blistati kao jedan od centara mjuzikla, privlačiti tisuće posjetitelja iz cijele Hrvatske i okolice, a cijeli grad će vrvjeti stotinama izvođača. Za Opatiju ne postoji ništa kompatibilnije od mjuzikla, stoga je ovo savršen uvod u bogat ljetni program“, naveo je u ime organizatora Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.

Foto: ilustracija

2. FESTIVAL MJUZIKLA

Petak, 7. lipnja - Zagrebačko gradsko kazalište Komedija: „Jesus Christ Superstar“, Ljetna pozornica, 21:30 sati

„Jesus Christ Superstar“ skladatelja Andrewa Lloyda Webbera („Evita”, „Mačke”, „Fantom u operi, …) i tekstopisca Tima Ricea („Evita”, „Ljepotica i zvijer”, „Kralj lavova“, …) jedno od najpoznatijih i najkvalitetnijih suvremenih glazbeno-scenskih djela koje je dosad prikazano u više od dvadeset zemalja svijeta i vidjelo ga je više od pet milijuna ljudi. Donekle zasnovan na posljednjem tjednu Isusova života, Jesus Christ Superstar od početka je bio osuđen na komentare i kontroverze, što zbog smještanja tako važne teme u popularno-glazbeni kontekst, ali i zbog činjenice da glavni lik nije Isus, nego Juda, sljedbenik koji vidi, ili misli da vidi, ono što drugi ne vide i želi promijeniti stvari. Tematske kontroverze ne bi bile dovoljne za dugovječnost Superstara bez glazbe, spoja rocka i klasike, zborova i muških falseta, koja sve te elemente nosi.

Subota, 8. lipnja - Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac: „Pepeljuga“, Centar Gervais, 19:00 sati

Mjuzikl „Pepeljuga“ uprizorenje je hrvatske inačice istoimene omiljene bajke. Književni velikan Vladimir Nazor, kao slikar starodrevnog vremena, tu je klasičnu priču prenio u naše podneblje – njegova Pepeljuga je pastirica Anka, a umjesto čudotvorne vile, pomaže joj dobra krava. Tematski aktualna, jednostavna i duboka priča o stvarnim ljudima, o patnji, nepravdi, ali i o snazi oprosta, koji vodi do sretnog kraja.

Nedjelja, 9. lipnja - Zagrebačko gradsko kazalište Komedija: „Jalta, Jalta“, Ljetna pozornica, 21:30 sati

Mjuzikl „Jalta, Jalta“ libretista Milana Grgića i skladatelja Alfija Kabilja nastao 1971. godine nedvojbeno se može svrstati uz bok najpoznatijim svjetskim mjuziklima. Na marginama povijesnog susreta Roosevelta, Staljina i Churchilla koji je održan u veljači 1945. godine u Jalti, na južnoj obali Krima, u središtu pozornosti su odnosi i razmirice njihovih triju sobara, Larryja, Griše i Stanleyja.

Mjuzikl završava pjesmom „Neka cijeli ovaj svijet“, neslužbenom himnom za mir koja i nakon toliko godina pruža nadu u bolje sutra.

Četvrtak, 13. lipnja - Pozorište na Terazijama, Beograd: „Producenti“, Ljetna pozornica, 21:30 sati

„Producenti“, satirični mjuzikl Mela Brooksa i Thomasa Meehana, priča je o dva broadwayska producenta koji su htjeli osmisliti najlošiju kazališnu predstavu na svijetu s najlošijim glumcima koje se može naći i pobjeći s novcem koji im je dao ulagač, no umjesto da se predstava zasipa lošim kritikama, ona se uzdigla kao feniks iz pepela i postala planetarno popularna. „Producenti“ su 2001. godine, osvojivši 12 nagrada Tony (od ukupno 15 nominacija), oborili rekord koji je 37 godina držao mjuzikl “Hello, Dolly!” koji je osvojio 10 nagrada.

Subota, 15. lipnja - Dječji zbor Lovranske črešnjice, OŠ Viktor Car Emin, Lovran: „U modroj uvali“, Centar Gervais, 19:00 sati

Školski mjuzikl „U modroj uvali“ prenosi važnu ekološku pouku, ukazuje na važnost bioraznolikosti, ekologije i poštovanja okoliša te upozorava kako onečišćenje uzrokovano djelovanjem ljudi izravno utječe na život mnogih životinja i biljaka koje žive u moru i oko njega, ali i na same ljude jer svi zajedno ovise o čistom i nezagađenom moru. Ukupno 65 učenika mlađih razreda iz Lovrana i Mošćeničke Drage izvest će ovaj mjuzikl u kojem pokazuju sav svoj talent u pjevanju, plesu i glumi. Mjuzikl je nastao prema tekstu spisateljice Nevenke Videk, a u dramatizaciji i libretu, kao i glazbi voditeljice Lovranskih črešnjica, učiteljice Natalije Banov i instrumentalnim aranžmanima Aleksandra Valenčića i Roberta Grubišića.

CIJENE ULAZNICA

Svi mjuzikli na Ljetnoj pozornici počinju u 21:30 sati. Svi mjuzikli u Centru Gervais počinju u 19:00 sati.

Cijena ulaznice za mjuzikle na Ljetnoj pozornici („Jesus Christ Superstar“, „Jalta, Jalta“, i „Producenti“) iznosi od 25€ do 30 € (ovisno o sektoru). Paket ulaznica za sva tri mjuzikla može se kupiti po povoljnijoj cijeni od 70€ do 80€ (ovisno o sektoru).

Cijena ulaznice za mjuzikle u Centru Gervais („Pepeljuga“ i „U modroj uvali“) iznosi 7€. Paket za oba mjuzikla može se kupiti po cijeni od 10€.

Umirovljenici i studenti imaju popust od 10% na ukupan iznos.

Ulaznice su u prodaji u Opatiji u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici (Zert 6A) radnim danom od 8 do 15 sati i u Centru Gervais (Nikole Tesle 5) sat vremena prije početka programa koji se tamo održava, u Rijeci u Dallas Music shopu i Foto Reviji, te online na www.mojekarte.hr.

Više sa portala poduckun.net ...