Matuljska osnovna škola dobiva Mediteranski vrt

Autor: Nikola Cvjetović 16.06.2022

matulji-osnovna-skola-energetska-obnova-2-06824

Astrid Massari, ravnateljica OŠ Dr. A. Mohorovičića najavila je i završnu svečanost istog dana u 20:30 sati u Amfiteatru, kada će se održati i priredba, te podjela nagrada najuspješnijim učenicima i profesorima.

Matulji - Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, godišnji pokladni ophodi zvončara s područja Kastavštine te umijeće suhozidne gradnje su na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a kao i mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelom zaleđa odlučili smo u parku ispred osnovne škole Dr. A. Mohorovičića u Matuljima oformiti mali Mediteranski vrt, istaknuto je na jučeašnjoj tiskovnoj konferenciji.

Naime, na Dan škole, u ponedjeljak, 20. lipnja u 9 i 30 sati najuspješniji će učenici i profesori imati čast posaditi tradicionalne začine našeg kraja kao važnog dijela Mediteranske prehrane upisane na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Ta vrsta prehrane, kao i u ostalim zemljama na području Mediterana, u Matuljima se očituje u društvenoj, duhovnoj i materijalnoj sferi svakodnevnog života te u običajima životnog i godišnjeg ciklusa.

Mediteranska prehrana temelj je identiteta ljudi koji žive na ovom prostoru i tekovina je raznih kultura i utjecaja, koje se kontinuirano prenose s koljena na koljeno. Ujedno je jedinstvena zbog oblikovanja kulturnog identiteta svojstvenog za hrvatski Jadran, njegove obale, otoke i dijela zaleđa kamo spadamo i mi, a to se ponajviše očituje u običajima i obredima te jeziku i govoru.

Ružmarin, lavanda i kuš rasti će zajedno s našim učenicima, a dio parkića posvetit ćemo i vinovoj lozi, ali nju ćemo zasaditi “va štajone”, u studenom - istaknula je Marijana Kalčić, direktorica TZ Matulji. Astrid Massari, ravnateljica OŠ Dr. A. Mohorovičića najavila je i završnu svečanost istog dana u 20:30 sati u Amfiteatru, kada će se održati i priredba, te podjela nagrada najuspješnijim učenicima i profesorima.

Načelnik općine Matulji Vedran Kinkela rekao je kako je pozicija parkića i uključivanje učenika škole u projekt važno za njegov nastavak i provođenje kao i za terensku nastavu koja će u budućnosti probuditi svijest i važnost naše tradicionalne prehrane koja je uvjetovana ekološkim, klimatskim, povijesnim i kulturnim čimbenicima Mediterana.