'Mediji i djeca – izazovi digitalnoga doba' u fokusu školskog projektnog dana

Autor: Nikola Cvjetović 17.06.2022

skolski_projektni_dan_matulji_2022

Okosnica projektnoga dana svakako je bio niz parlaonica tematski povezanih s influencerima, osobama vrlo bliskima djeci i mladima. Učenici i gosti razgovarali su o poslovnim prilikama i mogućnostima suradnje, utjecajem na druge, onomu što javno djelovanje uopće pokreće te brojnim drugim temama.

Matulji - U Osnovnoj školi Dr. Andrija Mohorovičić u Matuljima nedavno je održan projektni dan Mediji i djeca – izazovi digitalnoga doba. Tijekom jutra organizirano je 14 radionica, a održale su se četiri parlaonice s četirima gostima, i to Tihanom Gašpert, medicinskom sestrom i književnom blogericom; Nisom Hrvatin Petrović, dizajnericom, scenografkinjom i vlasnicom robne marke Nisa design; Kristinom Radovčić, glazbenicom i voditeljicom; Ivanom Dominikom Iličićem, svećenikom i studentskim kapelanom Riječke nadbiskupije.

U projektnim su aktivnostima sudjelovali učenici od 1. do 8. razreda, a valja pohvaliti i uratke učenika dviju područnih škola – Područne škole Jušići i Područne škole Rukavac. Okosnica projektnoga dana svakako je bio niz parlaonica tematski povezanih s influencerima, osobama vrlo bliskima djeci i mladima. Učenici i gosti razgovarali su o poslovnim prilikama i mogućnostima suradnje, utjecajem na druge, onomu što javno djelovanje uopće pokreće te brojnim drugim temama.

Dok su učenici od 5. do 8. razreda sudjelovali u parlaonicama, 14 radionica vodili su učitelji koji su se za njih pomno pripremili. Neke od tema kojima su se posvetili jesu jezik reklama, matematički rječnik, supostojanje činjenica i neistina u medijima, pravila ponašanja na internetu, inovacije, ali i duhovnost. Učenici razredne nastave izrađivali su slikovnice, pripremali vlastite rječnike mjesnoga govora, a objavili su i razredne novine.

Gosti su sve prisutne oduševili lakoćom govorenja, pristupom učenicima i temama te predivnim, ohrabrujućim porukama i razumijevanjem. Nakon održanoga projektnog dana u petak 3. lipnja 2022. organiziran je i roditeljski sastanak za roditelje, tijekom kojega su ravnateljica Astrid Massari te školska psihologinja Sandra Andabaka i školska pedagoginja Anja Blečić predstavile školske preventivne programe i projekte UsPravi se! i Mental signal. Psihologinja Martina Nikolić i socijalna radnica Ana Veočić iz Centra za sigurniji Internet održale su predavanje na temu Mediji i djeca – izazovi digitalnoga doba, sasvim u skladu s nazivom projektnoga dana, a psihologinja Ivana Ćosić iz Dječjega doma Tić održala je predavanje na temu Prevencija u digitalnome okruženju. Roditelji su svesrdno podržali projekt i oba predavanja te istaknuli da je važno redovito i kontinuirano obrazovati i djecu i roditelje o važnosti i odgovornosti djelovanja na internetu u kontekstu društvenih mreža i mnoštva aplikacija