Memorijalni centar Lipa pamti raspisuje Javni poziv za umjetničke projekte u javnom prostoru Lipe

Autor: Marina Pauletić 01.06.2023

Foto: arhiva

Memorijalni centar Lipa pamti otvoren je 2015. kao područna jedinica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka (Memorijalni centar Lipa pamti) raspisuje Javni poziv za umjetničke projekte u javnom prostoru pod nazivom „Prepoznavanje odsustva“ 2023.

OPIS I CILJEVI PROGRAMA:

Memorijalni centar Lipa pamti otvoren je 2015. kao područna jedinica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Centar je posvećen komemoriranju stradanja koje se u Lipi desilo 30. travnja 1944. kada su nacisti i fašisti ubili 269 mještana, uglavnom žene, djecu i starce te čitavo mjesto spalili. Pored razvijanja kulture sjećanja na nacionalnom i internacionalnom nivou, Centar je usmjeren ka komuniciranju antiratne poruke te širenju univerzalnog apela savjesti. Nužan preduvjet svega spomenutog jest spoznavanje razmjera gubitka te promišljanje sljedećih pitanja: Kako iscrtati obrise praznine koja je stradanjem uslijedila? Kako odsustvo stradalih Lipljana učiniti dijelom našeg postojanja danas? Kako pojmiti nepojmljivo te prikazati ono što se ne može prikazati? Odgovore na postavljena pitanja pronalazimo u okviru pete po redu serije umjetničkih intervencija u javnom prostoru Lipe naziva „Prepoznavanje odsustva“.

Foto: arhiva

Pozivaju se prijedlozi koji će u promišljanju nasilja i stradanja ići u smjeru izbjegavanja njihova doslovnog prikaza. Polazeći od pretpostavke kako širenjem granica umjetnosti širimo i granice spoznaje, prednost će se davati prijedlozima koji afirmiraju eksperimentalne i intermedijske umjetničke prakse. Ujedno, pozivaju se prijedlozi koji će istražiti doseg društvenog utjecaja s kojim suvremena umjetnička praksa danas raspolaže – posebice u odnosu na razumijevanje teško pojmljivih kategorija (traume, stradanja, genocid) te u odnosu na osvještavanje i zagovaranje poželjnih obrazaca ponašanja. Postizanje društvenog učinka može se ostvariti i direktnim pristupom, kroz umjetničke projekte bazirane na socijalnoj inkluziji (community art) i suradnji s lokalnom zajednicom. Na koncu, pozivaju se prijedlozi koji će doprinijeti osvještavanju simboličkog potencijala Lipe u suvremenim procesima gradnje mira.

Prijave će razmatrati četveročlani žiri: Ksenija Orelj, viša kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke; Lillian Stošić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci; Tamara Mataija, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te Vana Gović Marković, kustosica Memorijalnog centra Lipa pamti.

I ove će godine žiri među pristiglim prijavama odabrati do dva rada za realizaciju.

Poziv je otvoren do 1. rujna 2023. godine. Obavijest o prihvaćenom prijedlogu bit će objavljena do sredine rujna 2023. na web stranicama Memorijalnog centra Lipa pamti, dok će odabrani autor/autorica biti osobno kontaktiran/na putem e-maila.

Vrijeme izvedbe i predstavljanja projekata bit će u periodu od 1. do 31. listopada 2023.

Foto: arhiva

MJESTO IZVOĐENJA PROGRAMA:

Mjesto izvođenja projekata su javni prostori u Lipi. Lipa je manje mjesto sa stotinjak stanovnika, smješteno 27 kilometara u zaleđu grada Rijeke, na samoj granici Hrvatske sa Slovenijom. Tijekom Drugog svjetskog rata mjesto je bilo poprištem nacifašističkog zločina protiv čovječnosti pa je danas zaštićeno kao kulturno dobro u kategoriji memorijalnih mjesta. Slijedom navedenog, predloženi umjetnički projekti moraju biti privremeni, reverzibilni (uklonjivi) te neinvazivni prema javnom prostoru u koji interveniraju.

NAPOMENE ZA PREDLAGATELJE:

Predlagati se mogu samo novi, dosad nerealizirani, radovi.
Na natječaj se može prijaviti samo jedan rad.

Prijave se šalju e-mailom na adresu lipapamti@ppmhp.hr s naznakom “Natječaj Recognizing the Absence”.

Prijave bez tražene dokumentacije žiri neće razmatrati smatrajući ih nepotpunima.

Odabrani predlagatelji dužni su u naznačenom periodu osobno doći u Lipu u svrhu produkcije i predstavljanja projekta.
Honorar po projektu iznosi 663,62 euro (5.000,00 kn) bruto (ukupni trošak), neovisno je li u pitanju umjetnički kolektiv ili individualni umjetnik. Maksimalni iznos za produkciju pojedinog projekta iznosi 663,62 euro (5.000,00 kn) bruto (ukupni trošak).

Organizator osigurava smještaj u Lipi.

Organizator nije u mogućnosti snositi putne troškove autora/autorica.

E-mail kontakt: info@ppmhp.hr.

PRIJAVA TREBA SADRŽAVATI:

Ispunjenu prijavnicu.

Životopis.

Opis koji će žiriju omogućiti uvid u predložen rad putem primjerene dokumentacije (skica, fotografija, video zapis ili dr.).

Tehnički opis izvedbe s predviđenom lokacijom i trajanjem (način postavljanja i skidanja rada te popis potrebne opreme).

Troškovnik za realizaciju projekta.

Prijavnica, detaljna dokumentacija (koja sadržava opširniji uvid u povijesne okolnosti stradanja 30. travnja 1944.) te vizualni materijal koji će upoznati prijavitelje s izgledom mjesta danas i s umjetničkim radovima realiziranima kroz prošlogodišnje javne pozive, nalaze se na web stranici Memorijalnog centra Lipa pamti.

Program se financira sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije te Općine Matulji.

Više sa portala poduckun.net ...