Mještani Bregi traže pomoć: "Zaustavite divljanja vozača kroz naše mjesto"

Autor: Nikola Cvjetović 21.11.2023

Brzina vožnje neodgovornih i bahatih vozača sve je veća, čime ugrožavaju život mještana od onih najmlađih do najstarijih, poručuju zabrinuti mještani Bregi.

Bregi - Mještani naselja Bregi poslali su dopis Općini Matulji kojim žele zaustaviti učestalo, danonoćno višegodišnje suočavanje s problemom opasne vožnje - divljanja neodgovornih vozača automobila kroz naselje Bregi po županijskoj cesti broj 5047 (Veprinac- Bregi-Matulji)1. Posljednji takav slučaj dogodio se 17. studenog oko pola noći kada je zbog neprilagođene brzine i pod utjecajem alkohola vozač izgubio nadzor nad vozilom, prešao u suprotnu stranu kolnika i udario u parkirani automobil i prouzročio totalnu štetu. Čini se kako ni ne tako davno postavljena svjetlosna prometna signalizacije nije utjecala na način vožnje kroz naseljeno mjesto pa Brežani apeliraju na sve službe koje bi se trebale pozabaviti ovim problemom.

- Do sada su se događale prometne nesreće s znatnim materijalnim posljedicama čemu svjedoče brojne zabilježene fotografije nesreća. Međutim, situacija postaje sve ozbiljnija. Brzina vožnje neodgovornih i bahatih vozača sve su veće čime ugrožavaju život mještana od onih najmlađih do najstarijih. Napominjemo da se ne radi o divljanju automobilima po sporednoj cesti, već o „vožnji“ po glavnoj cesti koja prolazi našim naseljem. Prometnica je proširivana, postavljen je kvalitetan asfalt s ciljem da se poboljša kvaliteta prometovanja i života u naselju, no postignuto je upravo suprotno. Život i kretanje spomenutom prometnicom postali su po život opasni, posebno za pješake s obzirom na to da se ne poštuju prometni propisi- brzina kretanja, a k tome ne postoji niti nogostup za pješake. Zamislite posljedice sraza automobila ili pješaka s automobilom koji juri glavnom prometnicom kroz naseljeno mjesto brzinom dva do tri puta većom od dopuštene. Biste li vi pustili svoje dijete do mjesne trgovine ili prošetali s bebom u kolicima takvom prometnicom?! Ovim putem ujedno napominjemo da smo u više navrata telefonski obavještavali opatijsku PU s problemom divljanja automobilima po cesti. Prijavili bismo situaciju čim se zbila, međutim problem se nastavlja, nije riješen. Automobili često projure kroz centar mjesta takvom brzinom da je nemoguće izaći iz kuće i zapisati broj tablice. Ova je prometnica postala poligon za jurnjavu posebno u smjeru Matulji- Veprinac. Fotografije prometnih udesa na prometnici u centru naselja potkrepljuju opisana ponašanja neodgovornih, vrlo često i alkoholiziranih vozača. Dakle, naglašavamo da se spomenute nesreće događaju kontinuirano u centru naselja Bregi - u blizini mjesne trgovine, restauranta i obiteljske kuće br. 52 i to redom u travnju 2017., prosincu 2019. (dva puta), srpnju 2020., 9. ožujka 2023.,a o čemu je izvide izvršila PU Opatijska). Srećom, ako to možemo nazvati tim riječima, u spomenutim slučajevima je došlo samo do ogromne materijalne štete (više automobila proglašenih totalnim štetama). Međutim, pitamo se je li uistinu potrebno čekati da strada neki ljudski život. Kome ćemo se tada obratiti? Tko će tada snositi odgovornost? Tko će nam tada moći u lice reći trebalo je „na vrijeme“ reagirati?
Vjerujemo da je općini Matulji, jedinici lokalne samouprave stalo do kvalitete života njezinih mještana u naselju Bregi te da će promptno reagirati na ovu peticiju i njezin zahtjev. Mještani naselja Bregi zahtijevaju da se u suradnji s nadležnom policijskom upravom (PU Opatija), Županijskim uredom za ceste i ostalim subjektima involviranim u opisanu situaciju hitno pronađe adekvatno rješenje kojim će se zaustaviti ugrožavanje ljudskih života divljanjem automobilima po glavnom mjesnoj prometnici. Hoće li to biti postavljenje uspornika na kritičnim točkama dionice, postavljenje kamera za nadzor brzine ili pak pojačan nadzor brzine od strane policijskih službenika - odluku prepuštamo struci, no držimo vas odgovornima za hitno rješavanje problema. Općina Matulji treba zaštiti živote mještana naselja Bregi, njihovu imovinu jer se „mali“ ljudi ne mogu i ne trebaju baviti neodgovornim i bahatim vozačima automobila, stoji u dopisu mještana naselja Bregi.

Više sa portala poduckun.net ...