Na Automotodromu Grobnik tuga nadjačala zadovoljstvo

Autor: Miroslav Krpan 24.07.2022

Foto: Miroslav Krpan

Slavlja i veselja rezultatima ostvarenim na pisti u smiraj dana više nije bilo, ostaje tuga i bol zbog gubitka jednog vrsnog sportskog suca, čovjeka široka spektra interesa.

Grobnik - Automobilizam na hrvatskim prostorima ima dugu tradiciju, više od 115 godina organiziranog bavljenja ovom granom sporta, razvoja u svim pogledima. Već više od četiri desetljeća, točnije, 17.rujna navršit će se 44 godine postojanja Automotodroma Grobnik, do danas u nas, a nekad i na širim prostorima, jedinog specijaliziranog objekta za moto i auto utrke na zatvorenim kružnim stazama. Posebne mjere sigurnosti, brojne zaštitne ograde, sigurnosne zone izlijetanja sve su to, ili bi trebale biti dostatne mjere zaštite kako bi sudionici, sami vozači, službeno i prateće sportsko i tehničko osoblje, ali i publika, koja je u ovakvim prigodama i u krugu ovakvih objekata, trkaćih staza znatno udaljenija od samih pista. I na žalost, nekad, kada to sudbina hoće, ništa nije sveto, pa ni sigurnost.

Foto: Miroslav Krpan
Foto: Miroslav Krpan

Zahvaljujući organizaciji Auto sportskog kluba Kastavac i Udruzi Auto staza Grobnik, Automotodrom Grobnik ovog je vikenda bio domaćinom već tradicionalne i u nas najznačajnije auto utrke na kružnim stazama. Sama najava međunarodne Nagrade Hrvatske 2022. i nastupa gotovo 300 sudionika iz 15 zemalja, od kojih je u startne liste u konačnici uvršteno čak 281 vozač, što je rekord za povijesne pokazatelje auto sporta na kružnim stazama u nas, predviđala je svojevrsni spektakl koji je tijekom četiri programska dana trebao objediniti čak 41 trening i 25 bodovnih utrka u čak 16 različitih sustava bodovanja i nagrađivanja, a sve zaokruženo FIA CEZ Prvenstvom Srednjeeuropske zone.

U paklenom sunčanom vikendu, bez daška povjetarca, temperature zraka bile su iznimne, a grobničkom ravni niti hlada. Neovisno o tome, iz minute u minutu tekla je cjelodnevna satnica prva dva dana, da bi u smiraj subote, trećeg programskog dana oko 18,30 sati, u samo jednom trenutnu, u sekundi-dvije, sve jednostavno stalo.

Prvi natjecateljski i bodovni dan četverodnevnog programa ove međunarodne auto utrke na Automotodromu Grobnik, nije uspješno priveden kraju. Gotovo u završnici dnevnog programa, tijekom Endurance, jednosatne utrke izdržljivosti, u jednom je trenutku došlo do nenadanog izlijetanja jednog natjecateljskog automobila koji je punom brzinom udario u zaštitnu ogradu iza koje se nalazi jedno od 20-tak sudačkih mjesta raspoređenih duž stazom.

ŽESTOK UDARAC UZROKOVAO SMRT SUCA

Na izlasku iz dugog zagrebačkog zavoja, kada je robusni i snažni „Porsche 991 GT3 Cup“, za čijim je upravljačem bio vozač Igor Klaja, jedan od dva člana poljskog tima, pri izuzetno velikoj brzini, slobodnih procjena većoj od 130 km/sat jednostavno „ispalio“ pravcem sa staze i u konačnom srazu desnim bokom vozila sa zaštitnom barijerom guma i čelične ograde s tri reda, od asfaltne površine udaljene 30-tak metara. Silinom udarca vozilo je zaskočilo ogradu kojom prigodom je zahvatio dvoje iskusnih sudaca. Na toj se poziciji nalazila sudačka postava tri suca, od kojih je dvoje hospitalizirano. Trenutno je izdan nalog prekida utrke i brzom intervencijom dežurne liječničke ekipe i drugih intervenstvih službi jedna je muška osoba, sudac s težim ozljedama, odmah transportiran u Hitni trakt KBC Rijena na Sušaku, dok je druga ženska osoba, bez teže vidljivih ozljeda, prvo zbrinuta u medicinskom vozilu, a potom zbog preventive prevežena na daljnje kontrole.

Foto: Miroslav Krpan

Iz bolnice je ubrzo, sat vremena kasnije stigla vijest da je muškarac podlegao teško zadobivenim ozljedama. Smrtno je stradao 70-godišnji Josip Mušanović, iskusni sportski sudac Autokluba Rijeka, s 45-godišnjom aktivnošću i bavljenjem auto i moto sportom u svim pogledima. Sutkinja koja je srećom prošla samo s neznatnim nagnječenjima i šokom uzrokovanim nenadanim događajem, nakon prvotnog pregleda na samom Automotodromu, te naknadnim kontrolama u Hitnom traktu, puštena je na kućnu njegu, bez teških posljedica. Bila je to Ljiljana Kamenar, sve donedavno iskusna vozačica, a istovremeno više od 40 godina sudac auto sporta iz AK Rijeka. Treći sudac iz ovog sraza i nenadane nesreće prošao je bez ogrebotine.

Iz organizacijskog tima, kao i Hrvatskog auto i karting saveza javnosti je odaslano prvo priopćenje u kojem je konstatirana nesreća, uz konstataciju:

-Hrvatski auto i karting savez hitno je postupio, te je u postupku sazivanja istražnog povjerenstva koje će najhitnije utvrditi sve pojedinosti nesretnog slučaja i o tome u najkraćem roku obavijestiti sportsku javnost.Hrvatski auto i karting savez u neposrednom je kontaktu s Automotodromom Grobnik, tijelima javne uprave, MUP-a i FIA Međunarodne automobilističke federacije.

HAKS je istovremeno, objavom na svojim stranicama obitelji i prijateljima preminulog suca izrazio najiskreniju sućut.
Izjava dužnosnika ili očevidaca nesreće tijekom nedjelje nisu bile dostupne, obzirom da je u tijeku utvrđivanje svih relevantnih činjenica ovog događaja, što se konstatira i u redovnom priopćenju Policijske uprave Primorsko-goranske, čiji su djelatnici obavljali očevid.

Subotnje veče na Automotodromu Grobnik, umjesto slavlja i veselja pobjednika do tada održanih utrka, umjesto zadovoljstva uspješnom realizacijom, sve do trenutka nesreće, najveće auto utrke u nas na kružnim stazama, zatomio je žalostan i osjećajan pogled u prazno. Utrka je trenutno obustavljena, da bi zbog ovakvih okolnosti u kasnim noćnim satima Sportska komisija (međunarodni žiri) donio odluku o otkazivanju daljnjeg natjecateljskog programa koji je za nedjelju predviđao još niz utrka raspoređenih od ranih do kasnih sati.

OSOBA ŠIROKA SPEKTRA INTERESA

Nevjerica brojnih prijatelja i znanaca tragično stradalog Josipa Mušanovića, koji je u oktanskom okruženju bio izuzetno poznat i cijenjen, jednostavno je nemjerljiva. Malo je tko mogao vjerovati da se to može ikome, a kamo li njemu dogoditi na stazi uz koju, i na kojoj je, kao sudac ili operativac u brojnim manifestacijama sazrijevao više od četiri desetljeća.

Foto: Miroslav Krpan
Foto: Miroslav Krpan

Josip je bio svestran, znana je njegova ljubav prema oldtimerima, pa je posljednjih godina u obiteljskom okruženju uživao na izletima s jednim kamperom proizvedenim davne 1975.godine. posljednji je takav izlet i susret upriličio prije 15 dana u Liku, na susret u Otočac. Josip je od prvih dana Maškaranog rallya Pariz-Bakar bio jedan od rijetkih sudionikom gotovo svih 30-tak izdanja, bilo kao sudionik, bilo dao sudac ili pomoć u organizaciji. Volio je i živio za maškare, doprinos punih pluća dao je za jednu od najpropulzivnijih karnevalskih grupa znanih s Riječkog karnevala a i šire – Veseli oldtimeri. Uz sve to bio je umjetnička duša. Bio je vješt slikanju, crtanju, izradi različitih suvenira i predmeta iz lepeze materijala, Josip je bio neprikosnoven u osmišljavanju novih projekata u različitim domenama, pritom dajući punog sebe. Živio je u društvu koje ga je cijenilo, znao je vraćati. Josip Mušanović ostat će u oktanskim i inim krugovima u trajnom sjećanju prije svega kao čovjek. Vrijedi istaknuti da je od mladih dana bio vezan uz ministriranje u crkvi, da je dio radnog vijeka proveo za upravljačem različitih lokomotiva, da je sam bio sudionikom automobilističkih natjecanja, da je bio izvrstan automehaničar, član ili vođa pratećih ekipa brojnih automobilističkih asova. Neostvarena želja, koju mi je obrazlagao u dane ovogodišnjeg opatijskog rallya bila je obilježavanje njegovih 45 godina u auto-moto sportu. Iza sebe je ostavio dubok trag, pregršt vrijednih dokumentata značajnih za povijest oktana i utrkivanja.

Foto: Miroslav Krpan

I eto, jednim izlijetanjem na stazi nestane u tren oka jedan vrijedan život. Rijetkost, ali na žalost ne samo u opasnim sportovima tragičan trenutak. Nije jedinstven u okvirima automobilizma, jer podatak o 15-tak pogibiji sudaca ili pratećeg osoblja u okvirima FIA manifestacija širom svijeta nije samo podatak, već upozorenje.

Na Automotodromu Grobnik Josip Mušanović u 44 godine prvi je sudac koji je stradao na tragičan način, na svom radnom mjestu. Njemu u čast nedjelju je na službenom stupu hrvatska zastava vijorila na pola koplja.

Bio je ovo vikend o kojem se trebalo pisati i pričati, o 281 vozaču, 15 nacija, 16 bodovnih skupina, 50-tak pobjednika, moguće novim rekordima. Mediji su, posebno televizije, zaboravile na sport, ali su odmah pronašle udarne minute za nesreću na automobilističkoj utrci.

Takvo smo zapravo društvo.

Automobilizam je po mnogim ocjenama, što više statistikama, jedana od sportskih grana koja privlači izuzetno puno ljubitelja brzina, kako uz staze diljem svijeta, tako i uz medije svih vrsta, ne samo televizijske prijenose, već društvene mreže, specijalizirane portale i slično. Brzinama na četiri kotača svakako treba pridodati i inačicu, ali na dva kotača, motociklizam, pa iz ovih konstatacija proizlazi kako su Formula 1, WRC i Moto GP zasigurno u samom vrhu praćenja sportskih nadmetanja širom svijeta. Bio je ovo vikend za pamćenja s automobilističkih pista – ne po dobru !

Više sa portala poduckun.net ...