Na listi podcijenjenih europskih gradova našla se i Opatija

Autor: Sanja Tumara 18.07.2022

Magazin o putovanjima Condé Nast Traveler objavio je tekst o 22 podcijenjena europska grada, a na popisu su se našli Opatija i Trogir. Opatiju opisuju kao utočište zdravlja koja se nalazi na povlaštenom položaju i poručuju putnicima - odbacite svoje vodiče i odvažite se na ove manje poznate dragulje.

OPATIJA – „Osim što je utočište zdravlja, Opatija putnicima nudi mnogo toga. Grad se može pohvaliti brojnim odličnim kafićima, dobro održavanim javnim parkovima, uređenim plažama, finim hotelima i vrhunskim restoranima. Povlašten položaj Opatije na istočnom dijelu istarskog poluotoka također je čini idealnom polaznom točkom za istraživanje ostalih dijelova Hrvatske“. Tako luksuzni magazin o putovanjima Condé Nast Traveler preporučuje Opatiju u tekstu Caitlin Morton „Najpodcjenjeniji europski gradovi, prema mišljenju iskusnih putnika“.

Tekstove o 22 podcijenjena europska grada napisali su pisci i stručnjaci za putovanja, a na listi se uz Opatiju našao i Trogir, dok je tekstove o hrvatskim gradovima napisala putna savjetnica, promotorica Hrvatske i osnivačica i predsjednica VisitCroatia.com - Tasteful Croatian Journeys Wanda S. Radetti.

„Iako se danas često zanemaruje u korist gradova poput Dubrovnika ili Splita, upravo je Opatija na sjeveru kolijevka turizma u Hrvatskoj. Prozvana "Beč uz more" zbog svoje lijepe arhitekture Belle Époque, Opatijska rivijera, 30-kilometarski pojas smješten između šumovitih obronaka planine Učke i stjenovite obale Kvarnerskog zaljeva, nekada je bio najposjećenije ljetovalište austro-ugarske elite“, piše dalje Radetti i podsjeća i nas i sve potencijalne turiste na naš kvarnerski biser.

Inače, na popisu najpodcjenjenijih gradova Condé Nast Travelera nalaze se, primjerice, i Trst i Mostar, austrijski Innsbruck, norveški Trondheim, Tirana u Albaniji, ali i sjevernomakedonski Ohrid, irski Cork, gruzijski Tbilisi te baltički Vilnius i Riga…

"Kada je riječ o europskim putovanjima, popularni gradovi poput Pariza i Rima obično su na vrhu planiranih putovanja. I dok se ne bismo usudili sugerirati putnicima da preskoče neka od najistaknutijih svjetskih kulturnih i kulinarskih središta, Europa je puna iznenađujućih odredišta koja će daleko nadmašiti vaša očekivanja – i to ne samo zato što ih možda nikada niste ni uzeli u obzir", stoji u uvodu teksta. „Odbacite svoje vodiče i odvažite se na ove manje poznate dragulje“ – poručuju stručnjaci za putovanja u Condé Nast Traveleru.

Više sa portala poduckun.net ...