Najava treće tribine „Zašto nam trebaju mjesni odbori na Viškovu?“

Autor: Marina Pauletić 21.05.2024

Foto: arhiva

Pokazan je interes mještana za osnivanje mjesnih odbora i konačnu uspostavu mjesne samouprave na području Viškova.

Viškovo - Na danas održanoj tiskovnoj konferenciji predstavnici Akcije mladih i Kvarnerske inicijative – regionalne platforme Bojan Kurelić i Tamara Smokvina najavili su održavanje treće i posljednje najavljene javne tribine u Domu Marinići u Marinićima u četvrtak, 23, svibnja s početkom u 19 sati, a čija je svrha upoznavanje mještana posebice s područja naselja Marinići s razlozima postojanja i svrhom mjesnih odbora te narednim potrebnim koracima kako bi se mjesni odbori na području Općine Viškovo u što skorije vrijeme osnovali i postali funkcionalni.

Nakon dvije održane tribine, u Domu hrvatskih branitelja u Viškovu te Staroj školi u Marčeljima, na kojima su mještani postavljali pitanja, iznosili svoje probleme i pokretali rasprave, pokazao se interes mještana za osnivanje mjesnih odbora i konačnu uspostavu mjesne samouprave na području Viškova.
U sklopu predstavljanja inicijative i mještanima Marinića bit će predstavljena dva modela uspostavljanja mjesne samouprave na području Viškova:

MODEL 1.

5 MJESNIH ODBORA NA PODRUČJU OPĆINE VIŠKOVO:

1. MJESNI ODBOR MARČELJI – područje naselja Marčelji (jedini do sada osnovani Mjesni odbor)
2. MJESNI ODBOR MARINIĆI – područje naselja Marinići
3. MJESNI ODBOR VIŠKOVO – područje naselja Viškovo
4. MJESNI ODBOR SROKI-KOSI – područje naselja Sroki i Kosi
5. MJESNI ODBOR SARŠONI - MLADENIĆI – područje naselja Saršoni i Mladenići

Ovim modelom predviđeno je osnivanje dodatna četiri mjesna odbora na području Općine Viškovo, čime bi bila zadovoljena propisana odredba da se Mjesni odbori osnivaju za pojedina naselja ili više međusobno povezanih manjih naselja.

Provođenjem ovog modela svi mjesni odbori imali bi približno isti broj stanovnika, a administrativni trošak osnivanja i upravljanja mjesnom samoupravom za općinski proračun bi bio manji od modela u kojem svako naselje čini svoj mjesni odbor.

MODEL 2.

7 MJESNIH ODBORA NA PODRUČJU OPĆINE VIŠKOVO:

1. MJESNI ODBOR MARČELJI – područje naselja Marčelji (jedini do sada osnovani Mjesni odbor)
2. MJESNI ODBOR MARINIĆI – područje naselja Marinići
3. MJESNI ODBOR VIŠKOVO – područje naselja Viškovo
4. MJESNI ODBOR SROKI – područje naselja Sroki
5. MJESNI ODBOR SARŠONI – područje naselja Saršoni
6. MJESNI ODBOR MLADENIĆI – područje naselja Mladenići
7. MJESNI ODBOR KOSI – područje naselja Kosi

Ovim modelom predviđeno je osnivanje dodatnih šest mjesnih odbora na području Općine Viškovo, pri čemu bi svako naselje u Općini Viškovo imalo svoj mjesni odbor, ali bi postojala dosta velika razlika u broju stanovnika po mjesnim odborima te bi troškovi osnivanja i održavanja bili veći.

- Uz raspravu o prednostima i nedostacima svakog od ova dva modela, mještani su se na obje održane tribine jednoglasno izjasnili da Model 1. smatraju prihvatljivijim. Zato bismo željeli čuti i mišljenje mještana po broju stanovnika najvećeg naselja na Viškovu, Marinića, te ovim putem pozivamo sve zainteresirane mještane Marinića, ali i sve zainteresirane mještane drugih naselja koji do sada nisu bili u mogućnosti sudjelovati na javnim tribinama, da se odazovu trećoj javnoj tribini u Domu Marinići u Mairnićima u četvrtak, 23. svibnja u 19 sati, iznesu svoje mišljenje, probleme i time se uključe u inicijativu za osnivanje mjesnih odbora na području Općine Viškovo, poručili su organizatori.

- Mišljenje mještana od velike nam je važnosti za kreiranje konačnog prijedloga za osnivanje mjesnih odbora, kojeg ćemo u lipnju ove godine uputiti na javno savjetovanje i zatim Općinskom vijeću Općine Viškovo na donošenje, zaključuju iz Akcije mladih i Kvarnerske inicijative.

Više sa portala poduckun.net ...