Najavljen 19. Ocjenjivački susret vinara Kastavštine - Kastav u nedjelju u znaku degustacije

Autor: Marina Pauletić 04.04.2024

Uz degustaciju vina, posjetitelji će moći uživati u prigodnoj gastro ponudi.

Kastav – U nedjelju, 7. travnja na Mići Vazan u Kastvu će se održati 19. Ocjenjivački susret vinara Kastavštine. Susret će se po prvi puta održati u Boćarskom domu „Slavko Stanić“ od 13 do 19 sati.

Radi se o natjecateljskom susretu na kojemu vinari Kastavštine okupljeni u udruzi Belica donose i prezentiraju svoja vina iz prošlogodišnje proizvodnje stručnoj komisiji, ali i svim zainteresiranim simpatizerima. Samo se ocjenjivanje održalo 22. ožujka, također u Boćarskom domu „Slavko Stanić“. Komisija se sastojala od 11 članova iskusnih enologa i sommeliera na čelu s dr. Kristijanom Damijanićem. Vina su raspoređena u šest kategorija: kategorija belice, domaće bijelo, domaće crno, kupovno bijelo, kupovno crno i posebna vina. Nakon samoga ocjenjivanja komisija je utvrdila da je 18 uzoraka vina ocijenjeno zlatnom diplomom, 44 uzorka ocijenjena su srebrnom diplomom, 12 uzoraka zavrijedilo je brončanu diplomu, a tri su dobila priznanje.

Svečana dodjela nagrada te degustacija nagrađenih vina održat će se upravo u nedjelju. Uz degustaciju vina, posjetitelji će moći uživati u prigodnoj gastro ponudi te po prvi puta posjetiti wine shop u kojemu će moći kupiti odlična vina po popularnim cijenama koje nude članovi udruge s OPG-om ili obrtom. Cijena čaše je 10,00 eura.

Foto: arhiva

Ovogodišnje izdanje susreta su najavili, u ime organizatora Udruge prijatel ruž, grozja i vina „Belica“ predsjednik udruge Berislav Sušanj, tajnik udruge Darko Mandić i višestruko nagrađivani vinar Sanjin Srok, dok se na početku predstavljanja manifestacije predstavnicima medija obratio gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac

„Udruga Belica ove godine obilježava 20 godina postojanja. Nastala je kao ideja naše Kastavke, gospođe Raihner koja je djelovala na Agronomskom fakultetu u Zagrebu kao poznati profesor i enolog. Svoju ideju o promicanju kontrolirane proizvodnje vina je ’90-ih pokušala prenijeti na nas, domaće vinogradare i vinare amatere. Iz njezinih je edukacijskih susreta i kontakata s tada poznatim proizvođačima vina u Hrvatskoj, koje smo uz njezinu pomoć obilazili te uz rad i zalaganje nekolicine entuzijasta nastala ova Udruga. O značenju Udruge puno govori to što je u 20 godina postojanja organizirano 19 ocjenjivačkih susreta“, kazao je Berislav Sušanj, predsjednik Udruge Belica.

Matej Mostarac je pohvalio rad udruge te je pohvalio zbog velikog truda koji je rezultirao buđenjem kastavskog vinogradarstva i razvojem autohtonih sorti, na ponos Kastva. Izrazio je zadovoljstvo organizacijom susreta te najavio i daljnju podršku Grada Kastva uz izreku „Ki Belicu pije, taj bolan nije“.

„Kako još uvijek ne želimo otkriti šampiona manifestacije, samo ćemo napomenuti kako dolazi iz kategorije belica što je dokaz same kvalitete autohtone sorte grožđa belica. Zaključak samih ocjenjivača jest taj da su naša vina uravnotežena što se tiče strukture, arome i svježine te da su elegantna i pitka“, naveli su iz Udruge.

Sanjin Srok je najavio još jednu izazovnu godinu za vinare, ali uopće ne sumnja da će kastavska vina opet biti odlična. „Svaka je godina izazovna, bit će i ova, ali imamo se čime pohvaliti“, naglasio je Srok.

Događanje organiziraju kastavska Udruga prijatel ruž, grozja i vina Belica pod pokroviteljstvom TZ grada Kastva i Grada Kastva.

Više sa portala poduckun.net ...