[VIDEO] Najavljen Floral Week Opatija i Sajam cvijeća

Autor: Marina Pauletić 03.04.2023

U sklopu manifestacije bit će održana brojna atraktivna i edukativna događanja te radionice.

Opatija - U organizaciji Udruge Projekt i podrške Grada Opatija, Turističke zajednice Opatija, Udruženja Opatija, najavljeno je održavanje višednevne cvjetne manifestacije FLORAL WEEK OPATIJA koja će se održati od 3. do 8. travnja.

Manifestaciju su najavili gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, direktorica TZ Opatija Suzi Petričić, Mauricio Počekaj predsjednik UO Opatija, Loredana Raspor Ramić, mg.ing.agronomije, prof. u Graditeljskoj školi za industriju i obrt, smjer cvjećari, Rijeka, Vincenzo Antonuccio, Mentor Međunarodne škole cvjetne umjetnosti Laboratorio Idee i Christina Cianci Žerić, ispred Udruge Projekt, autor projekta, međunarodni cvjetni dizajner.

U sklopu manifestacije bit će održana brojna atraktivna i edukativna događanja te radionice.

Cvjetna manifestacija ima edukativni, izložbeni i kulturni karakter. Želja i namjera je da ovaj cvjetni event svojim sadržajem i značajem uvelike obogati Opatiju i kalendar događanja te postane prepoznatljiv i dojmljiv razlog za povećan broj dolazaka gostiju. Cilj je formirati imidž Opatije kao mjesta stvaranja kulture vrhunske cvjetne umjetnosti te potaknuti razvoj cvjetne kulture koja je u protekla dva desetljeća u Hrvatskoj zamrla. Jedna od ciljeva je također i inspirirati institucije i mlade za oživljavanjem zvanja florista te ponovnog stvaranja majstora cvjetnog dizajna u Hrvatskoj. Neizostavne su i materijalne te nematerijalne vrijednosti nakon same manifestacije u vidu vegetativnih skulptura, kao i veća osvještenost našega odnosa prema cvjetnoj umjetnosti kakva je danas u svijetu.

VIDEO

Događanja u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“

Od 3. do 5. travnja trajat će izrada vegetativne skulpture - inspirirana pričom o Djevojci sa galebom, odnosno Madonna del mare. Skulpturu izrađuje tim cvjetnih dizajnera iz Italije kojeg predvodi g. Vincenzo Antonuccio koji spada u Top 8 najboljih cvjetnih dizajnera svijeta, Contartese Giuseppe, Cambini Marilena, Ciaramidaro Emanuele, Spagnoletto Andrea, Corrias Matilde, Villa Alessandra, Christina Cianci.

Vegetativna skulptura će biti visoka oko 3 metra i izrađena pretežno od grana lovora koje su se u ove proljetne dane orezivale.

Posebno je važno naglasiti da će ovom izuzetnom događaju sudjelovati i učenici i nastavnici Graditeljske škole za industriju i obrt iz Rijeke, smjer cvjećari, koji će imati jedinstvenu prigodu učiti nova znanja, postavljanje ovih grandioznih elemenata u prostoru tehnike izrade, umjetnički izričaj.

U srijedu, 5. travnja s početkom u 10 sati održat će se ekološka kreativna radionica za djecu vrtića Volosko - izrada cvjetova od materijala koji dnevno završi kao smeće u organizaciji članova Udruge Projekt.

Istoga dana održat će se predavanja za odrasle:
- 11:30 sati: Ljekovito mediteransko bilje u svrhu zdravlja -
voditeljica Dubravka Orlić Bašlin, mg.ing.agronomije;
- 13 sati: Invazivne biljne vrste - predavanje o nekim štetnim vrstama bilja u našem vrtu, voditeljica Loredana Raspor Ramić,
mg.ing.agronomije, prof. u Graditeljskoj školi za industriju i obrt, smjer cvjećari, Rijeka;
- 14 sati: Samoniklo bilje, predavanje i kuharska radionica o upotrebi samoniklog bilja u kuhinji - voditeljica Srđana Jevtić, dipl.ing.mediteranske poljoprivrede / development chef;
- 16 sati: Ekološko vrtlarenje i zbrinjavanje kućnog otpada - predavanje, voditelj Zdenka Laser Boras.

U četvrtak, 6. travnja s početkom u 16:30 sati održat će se Svečano otvaranje Floral Weeka Opatija 2023. Od 17 do 19 sati održat će se Demonstracije trendova cvjetne umjetnosti, noviteti i dizajn majstori škola cvjetnog dizajna, a navedeno će demonstrirati Vincenzo Antonuccio i tim od šest talijanskih dizajnera, Christina Cianci, Simon Ogrizek te dvije predstavnice riječkog ceha cvjećara.

Simon Ogrizek je Predsjednik Međunarodne organizacije cvjećara Florint sa sa sjedištem u Nizozemskoj, Predsjednik Slovenskog društva cvjećara i vrtlara, predsjednik Odbora za obrazovanje, koji se također zalaže za edukaciju, pružanje mogućnosti cvjećarima za upoznavanjem sa stanjem u cvjećarstvu u svijetu, a pogotovo za ponovnim uvođenjem majstorskog ispita za profesiju cvjećara. Ogrizek će na otvaranju i reći nekoliko riječi o tim važnim pitanjima.

Od petka do subote, 7. i 8. travnja od 9 od 19 sati održavat će se Izložba cvjetne umjetnosti.

U subotu, 7. travnja s početkom u 18 sati održat će se Cvjetna modna revija s cvjetnim instalacijama talijanskih cvjetnih dizajnera, Agencija N Model, Rijeka, support Sally Atelier, Rijeka. Ovakva revija cvjetnih radova je još jedna izvanredna prigoda za učenike Graditeljske škole da uče i upijaju znanje, atmosferu, organizaciju

Na kupalištu Slatina, od 5. do 7. travnja u vremenu od 9 do 18 sati održavat će se Sajam cvijeća hrvatskih proizvođača cvijeća. U ponudi će se naći sadnice cvijeća, bobičastog voća, stablašica, ljetnica, trajnica, sukulenata, za vrtove, balkone, ali i rukotvorine hrvatskih obrtnika.

Više sa portala poduckun.net ...