NAJSTARIJA PRIREDBA U MATULJIMA: Gimkana ne bira godine

Autor: Miroslav Krpan 23.09.2022

wp-content/uploads/2021/09/gimkana-2021-franko-uljanic-matulji-38.jpg

Okupljanje je već od 8 sati, sat kasnije slijedi trening, a potom i vožnje za nagrade...

Matulji – Prvi jesenji vikend, točnije subota 24.rujna, u svojevrsnoj oktanskoj, motociklističkoj prijestolnici Matuljima rezerviran je ove godine za najstariju sportsku manifestaciju Općine Matulji. Riječ je o „gimkani“, vožnji spretnosti motorima svih kubikaža i oblika. Nakon višegodišnje pauze, običaj okupljanje i starog i mladog, do prošle jeseni prvog vikenda lipnja, u srcu Matulja, obnovljen je prije koju godinu, da bi korona, mijenjajući nam život i navike u svakom pogledu, prošlogodišnjeg rujna iznjedrila jedan novi, ranojesenski termin koji se pokazao dobrim, pa se organizaciji ove velebne priredbe prišlo s onim istim žarom kao desetljeća prije.

wp-content/uploads/2021/09/gimkana-2021-franko-uljanic-matulji-8.jpg

-Bivat pul Matuj, a ne imet motor ?! Imet motor, a ne vozit gimkanu ?! Skoro pa ni moguće – piše „po domaću“, u sadržajnom tekstu o povijesti gimkane, znani matuljski kroničar i svestrani zanesenjak Alfred Šaina, i sam svojevremeno uspješni sudionik motociklističkih okupljanja.

Gimkana je jedinstvena manifestacija znana još u Italiji sredinom prošlog stoljeća održavana jahanjem na konjima. U naše primorske krajeve stiže netom iza Drugog svjetskog rata, kada na jednoj takvoj moto priredbi, na ondašnjem riječkom stadionu Kantrida nastupa i legendarni i trofejni matuljski motociklist Luciano Saletnik.

wp-content/uploads/2019/06/gimkana-matulji-2019-1.jpg

Ovogodišnju manifestaciju „Gimkana – Memorijal Mario Ravnić“, imenom u čast nekadašnjeg motociklističkog zanesenjaka i jednog od najuspješnijih sudionika 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća, organiziraju vrijedni članovi udruge Auto moto društvo Matulji, Moto cross klub Kvarner na čelu s trofejnim motokrosistima Sašom i Lukom Matušićem, te Motoklub Matulji racing uz agilnog sportskog djelatnika Deana Grbca.

Na poligonu pored matuljske osnovne škole nastupiti smiju „...i deca i ženske,... i staro i mlado,... svi koji mogu na dva kola pokazati koliko su spretni...“, a organizatori su osigurali brojne „...nagrade i pehare, paštice i pašarete,razglas i muziku“. Raspisane su kategorije juniora i veterana, skutera, motora u dvije klase, te posebno kultne marke Tomos. Uz to nagradit će se najbrži, najsporiji,najatraktivniji, najmlađi, najstariji. Očekuju se i znana imena iz svijeta oktana na dva i više kotača.

wp-content/uploads/2021/09/gimkana-2021-franko-uljanic-matulji-28.jpg

Okupljanje je već od 8 sati, sat kasnije slijedi trening, a potom i vožnje za nagrade. Očekivani broj sudionika kreće se od 50 do 70, a uzrasne dobi od 4 do 70 i više godina. Na prostoru između sportske dvorane i škole još će jednom svoje umijeće prolaskom brojnih zamki, čunjeva, klackalica, deve, prepreka i mogućeg prehrambenog zadatka pokazati svi hrabri na dva kotača pred mnoštvom navijača.

Gimkana će biti uvod u još jednu svečanost, s početkom u 13 sati, proglašenja najuspješnijih sportaša Općine Matulji za 2020. i 2021.godinu u organizaciji Zajednice sportskih udruga. I motociklisti imaju svog aduta, Talijana Stefana Bonettija iz MK Matulji racing, europskog prvaka na brdskim stazama.