Neva Slani više nema podršku Akcije mladih: 'Želimo joj sreću u daljnjem radu, ali izvan Akcije mladih i bez naše potpore'

Autor: Nikola Cvjetović 23.06.2022

akcija_mladih_opatija__2_

- Tijekom čitavog svog postojanja, Akcija mladih zalagala se za suzbijanje prakse u kojima su političke opcije nakon dobivenih izbora koristile javne tvrtke kao „ratni plijen“ za svoje članove i njihovu obitelj, istaknuo je Kurelić.

Opatija – Današnju tiskovnu konferenciju smo sazvali kako bi se osvrnuti na situaciju koja se spominje u kuloarima, a s kojom smo i mi upoznati prije nešto više od tjedan dana. Riječ je, naime, o činjenici da je član uže obitelji naše kolegice Neve Slani zaposlen u gradskoj tvrtki, kazao je u uvodu konferencije, Robert Kurelić, predsjednik ogranka koji je na novinarsko pitanje potvrdio da se radi o tvrtki Opatija 21.

- Tijekom čitavog svog postojanja, Akcija mladih zalagala se za suzbijanje prakse u kojima su političke opcije nakon dobivenih izbora koristile javne tvrtke kao „ratni plijen“ za svoje članove i njihovu obitelj. Od tih vrijednosti ne smijemo odstupiti niti u situaciji kada smo, kao sada u Opatiji, dio vladajuće koalicije, istaknuo je Kurelić te napomenuo da se od svojih članova očekuju više standarde ponašanja nego ostale stranke, posebice kada se radi o članovima koji su izabrani na isturene pozicije.

- Ne možemo utvrditi je li ili nije ostvaren formalni utjecaj, ali ostaje činjenica da je riječ o osobi na istaknutoj političkoj poziciji u Gradu Opatiji s mogućnošću utjecaja. Zbog toga ovakva situacija, neovisno o legalnosti ili zakonskoj opravdanosti, ne može zadovoljiti visoko postavljene etičke kriterije kojih se članovi Akcije mladih pridržavaju u svom radu i ima negativan utjecaj na ugled stranke u Opatiji i šire, ali i na percepciju našeg dosadašnjeg rada, napomenuo je Dino Žigulić, potpredsjednik ogranka.

- Oni koji funkcioniraju tako uvijek nose tu stigmu, a na biračima je da kažu što misle o tome. Mi ne želimo da se takva praksa povezuje s nama, jasan je bio Žigulić.

- Ovim putem jasno poručujemo da Neva Slani više nema podršku Akcije mladih niti ju smatramo svojom predstavnicom u Gradskom vijeću Grada Opatije. Pozvali smo je da odstupi s pozicije predsjednice Gradskog vijeća i podnese ostavku na mjesto vijećnice kao nama prihvatljivi čin političke odgovornosti te ostane u stranci što ona nije prihvatila kao opciju. Želimo joj sreću u daljnjem radu, ako se na njega odluči, ali izvan Akcije mladih i bez naše potpore, istaknuo je Igor Puž.

- Neovisno o vraćanju mandata stranci, Akcija mladih ostaje predana našem koalicijskom ugovoru s partnerima u SDP-u i Uniji Kvarnera, koji sadrži brojne projekte nužne za razvoj Opatije temeljen na principu održivosti, transparentnosti i brige o javnom interesu, istaknuli su ovom prilikom predstavnici Akcije mladih.

Na pitanje o budućnosti većine u gradskom vijeću odgovorili su kako su svi koalicijski partneri upoznati sa situacijom te da će uskoro krenuti u proceduru za imenovanje novog predsjednika odnosno predsjednice gradskog vijeća grada Opatije.

- Naše osobito područje interesa je zaštita okoliša i prostorno planiranje, pa je kao rezultat našeg rada pokrenut arhitektonski natječaj za trg Slatinu koji će predstaviti stručnu viziju razvoja jednog od najvažnijih dijelova Opatije. Također, aktivno radimo na prilagodbi projekta obnove i rekonstrukcija Doma zdravlja na postojećoj lokaciji. Prethodno planirana izvedba na lokaciji iznad vološćanskog groblja uključivala je megalomanske iskope koji bi nepovratno uništili vizuru grada i od same najave tog projekta, još u prethodnom mandatu, pa tako i u kampanji, inzistirali smo da se od takvih iskopa odustane i sačuva postojeći prostor. Promjenu lokacije ugradili smo u koalicijski sporazum, na njoj smo inzistirali čitavo vrijeme i zadovoljni smo što se, prema dostupnim informacijama, taj cilj i ostvaruje, zaključio je Kurelić . .