Nova djelatnost Thalassotherapije Opatija - pulmologija

Autor: Marina Pauletić 27.06.2023

Pulmologija je grana medicine koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti pluća. Među najčešćim simptomima plućnih bolesti izdvajaju se osjećaj nedostatka zraka i kašalj.

Opatija - Thalassotherapija Opatija proširila je svoju ponudu uvodeći novu djelatnost - pulmologiju. Novozaposlena pulmologinja je doktorica Ana Brajdić Šćulac, specijalistica pulmologije.

Pulmologija je grana medicine koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti pluća. Među najčešćim simptomima plućnih bolesti izdvajaju se osjećaj nedostatka zraka i kašalj. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kronična opstruktivna bolest pluća, uzročno posljedično vezana dominantno uz pušenje cigareta, godinama se nalazi među 10 vodećih uzroka smrti dok od astme boluje više od 262 milijuna ljudi. Važno je napomenuti kako uz moguće akutne bolesti dišnog sustava kao što je primjerice upala pluća ili akutni bronhitis, te već spomenute opstruktivne bolesti pluća, pluća mogu biti zahvaćena i u čitavom nizu drugih, sistemskih bolesti ( primjerice, bolesti vezivnog tkiva) te uslijed profesionalne izloženosti potencijalno štetnim inhalatornim agensima.

U Thalassotherapiji Opatija njegujemo individualiziran, personaliziran i multidisciplinarni pristup pacijentu te nudi mogućnost specijalističkog pregleda uz prateću neinvazivnu pulmološku dijagnostiku:

• specijalistički pregled i preporuka pulmologa,
• spirometrija s krivuljom protok/volumen,
• spirometrija s farmakodinamskim – bronhodilatatornim testom salbutamolom,
• FENO (frakcija izdahnutog dušikovog oksida iz pluća),
• 6-min –WT,
• DLCO ( difuzijski kapacitet pluća za ugljični monoksid),
• UZV pleure,
• pleuralna punkcija ( dijagnostička ) -"akutni",
• liječenje konvencionalnim lijekovima, inhalacijska terapija i biološka terapija po preporuci pulmologa.

U skoroj budućnosti, započinjemo i sa provođenjem Respiratorne rehabilitacije u skladu sa suvremenim preporukama, u timu kojeg čine pulmolog, fizioterapeut, medicinska sestra, klinički psiholog i nutricionist. Također, u procesu smo organizacije rada za provođenje bronhoprovokacijskog testiranja metakolinom a u procesu nabavke je i Vitalograph Aerosol uređaj za provjeru i korekciju inhalacijske tehnike.

U skladu sa multidisciplinarnim pristupom kojem težimo, djelatnost pulmologije odvija se u uskoj suradnji sa Jedinicom sa radiologiju, stoga je našim klijentima omogućena i suvremena radiološka dijagnostika pluća ( RTG grudnih organa, MSCT toraksa ) uz naglasak kako je Thalassotherapia Opatija uključena i u Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća od njegova uvođenja 2020. godine, u sklopu kojega se na uređaju za kompjutoriziranu tomografiju izvodi niskodozni CT grudnog koša kod pušača ili bivših pušača koji su prestali pušiti unazad 15 godina a starosti su od 55 do 75 godina.

Preventivni pregled pulmologa je važan korak u održavanju zdravlja, osobito za aktualne ili bivše pušače. Pregled uključuje anamnezu i fizikalni status liječnika pulmologa, testove plućne funkcije, koji daju uvid u funkcionalni kapacitet pluća te prema potrebi dodatnu laboratorijsku i/ili slikovnu obradu

Preventivni pregled pulmologa doktorica Ana Brajdić Šćulac preporuča:
• svim pušačima
• osobama sa već unaprijed ustanovljenim plućnim bolestima
• osobe koje osjećaju poteškoće u disanju

Sada možete i u Thalassotherapiji Opatija, putem HZZO uputnice ili privatnim plaćanjem obaviti pregled pulmologa te dobiti dodatne informacije o tome kako možete očuvati zdravlje pluća i dišnog sustava.

Više sa portala poduckun.net ...