Novi promotivni film o ophodu Halubajskih zvončara

Autor: Marina Pauletić 17.02.2023

„Halubajski zvončari“ kratki je dokumentarno - promotivni film redatelja Krešimira Černeke iz produkcije Creative Media.

Viškovo - Ophod Halubajskih zvončara zabilježen je u novom promotivnom filmu Turističke zajednice Općine Viškovo. Film je premijerno prikazan na Antonju na službenoj Facebook stranici Turističke zajednice Viškovo i do sada je pregledan više od 9.000 puta. Kadrovi su nastali prošle godine na području Halubja, odnosno istočnog djela Kastavštine. Audio-vizualno djelo krase umjetnički kadrovi koji se isprepliću s glazbenom podlogom, ali i zvukom zvonjave Halubajskih zvončara kao i glazbom muzikanata te tako tvore jedinstveni prikaz UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

„Halubajski zvončari“ kratki je dokumentarno - promotivni film redatelja Krešimira Černeke iz produkcije Creative Media. Produkcijsku ekipu činili su još Siniša Barčić i Fabijan Černeka. Filmska kamera hodala je kilometrima uz zvončare i letjela iznad njih. Sati snimljenog materijala efektno su prikazani u turističkom formatu od 2 i pol minute.

Podsjetimo, Halubje je dom Halubajskih zvončara, čuvara višestoljetne tradicije. Svake godine, na istom mjestu i u isto vrijeme, Halubajski zvončari kreću u svoj tradicionalan ophod selima Halubja i Kastavštine prema davno ustaljenoj ruti, tjerajući zimu i prizivajući proljeće. Ovaj jedinstveni ophod može se uživo pogledati uvijek posljednje nedjelje, ponedjeljka i utorka prije Pepelnice ili Čiste srijede, ove godine je to od 19 do 21. veljače.

- S posebni izričajem i našim umjetničkim potpisom prikazali smo stoljetnu tradiciju. Već imamo iskustva s filmovima slične tematike, tako da smo se brzo prilagodili ruti i običajima Halubja. Vremenski uvjeti na terenu bili su izuzetno zahtjevni za snimanje. Velika hladnoća i bura krasila je prošlogodišnji ophod ali uživali smo snimajući odjeke tradicije i zvonjavu, te tražili najbolje kadrove i trenutke na terenu, kazao je redatelj Krešimir Černeka.

Prema dostupnim podacima, film je izuzetno dobro prihvaćen kod publike koja baštini tradiciju petog godišnjeg doba. U nešto manje od deset dana od premijere film je na Facebooku zabilježio preko 300 lajkova te je podijeljen više od 70 puta, uz brojne pozitivne komentare, a pregledalo ga je više od 5.200 ljudi. Iz Turističke zajednice Općine Viškovo nisu krili svoje oduševljenje.

Promotivni video jedinstven je i najživlji oblik promocije – upravo to pokazuje naš film „Halubajski zvončari“ prikazujući nematerijalnu baštinu upisanu na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Upravo uoči početka Spoj atraktivnih kadrova i glazbe jednostavno pobuđuje znatiželju i interes za otkrivanjem i istraživanjem našeg kraja. Stoga, koristimo priliku i pozivamo: popratite uživo ovogodišnji ophod Halubajskih zvončara, upoznajte naš kraj i tradiciju.

Promotivni film pogledajte ovdje.

Više sa portala poduckun.net ...