NZZJZ PGŽ na Korzu obilježava Svjetski dan zdravlja

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 08.04.2022

Povodom Svjetskog dana zdravlja NZZJZ PGŽ na Korzu održava niz javnozdravstvenih akcija.

Rijeka - Svake godine, 7. travnja, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije obilježava Svjetski dan zdravlja nizom javnozdravstvenih aktivnosti, s ciljem podizanja svjesnosti šire javnosti o prioritetnoj zdravstvenoj temi.

Ove godine NZZJZ PGŽ Svjetski dan zdravlja obilježava pod sloganom „Naš planet, naše zdravlje“, naglašavajući važnost utjecaja okoliša na zdravlje ljudi. U suorganizaciji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijeka te uz podršku JGL-a, Lige protiv raka PGŽ, Uduge žena operiranih dojki Nada, Invalidskog Ilco društva Rijeka, Doma zdravlja PGŽ, Medicinske škole Rijeka, KD Čistoća d.o.o., Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, Udruge Hepatos, Hrvatske udruge medicinskih sestara podružnica PGŽ, Fakulteta zdravstvenih studija, Društva sportske rekreacije Carolina 3,2,1, na Korzu će se 9. travnja održati niz javnozdravstvenih akcija, koje imaju za cilj podizanje svjesnosti građana PGŽ-a o utjecaju okoliša na zdravlje čitavog planeta. U slučaju lošeg vremena, građani će pravodobno biti obaviješteni o novom terminu.

U sklopu ove globalne kampanje na Korzu će se održati mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi te mjerenje očnog tlaka i jačine stiska šake, demonstracija laičkog oživljavanja, kviz znanja o zdravlju, edukacija o pravilnom odvajanju otpada, Riperaju i reciklažnim dvorištima te hijerarhiji gospodarenja otpadom i glomaznom otpadu, demonstracija uzrokovanja i ispitivanja vode za piće. Kako bi se naglasila važnost recikliranja, održat će se i izložba radova od recikliranih materijala, a NZZJZ PGŽ građane će informirati o Nacionalnim preventivnim programima uz prigodno dijeljenje promotivnih materijala. U rekreativno-zabavnom dijelu programa (od 11 – 12 sati) za građane će se organizirati vježbe razgibavanja (Medicinska škola), zatim ples Jerusalema (Centar za odgoj i obrazovanje) te na kraju vježbe opuštanja i disanja (Društvo sportske rekreacije Carolina 3,2,1).

Poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je kako samo zajedničkim naporima i proaktivnim djelovanjem možemo izgraditi svijet s čistijim zrakom, hranom i vodom te da se zdravlje ne dobiva na poklon, već zaslužuje odgovornim ponašanjem.

Više sa portala poduckun.net ...