NZZJZ PGŽ obilježio Svjetski dan oralnog zdravlja – „Zdravi zubi - sretan dječji osmijeh“

Autor: Marina Pauletić 15.03.2024

U Program je uključeno više od 90 % vrtića, u kojima se prema mogućnostima pojedinog vrtića provodi praksa organiziranog nadziranog četkanja zuba.

Rijeka – Danas je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci obilježen Svjetski dan oralnog zdravlja. Ovo središnje obilježavanje dio je promotivnih i preventivnih aktivnosti u vrtićima i školama koje Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, u suradnji s Fakultetom dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci (Katedrom za dječju stomatologiju) i Klinikom za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka organizirano i sustavno provodi već više od 15 godina u sklopu programa „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih“.

„Ovo je već tradicionalno druženje koje se održava od 2019. godine, a projekt 'Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih' u Primorsko-goranskoj županiji provodi se od 2008. godine. NZZJZ PGŽ začetnik je ovog projekta te mnogih drugih koji su kasnije podignuti na nacionalnu razinu“, izjavila je zamjenica ravnatelja NZZJZ PGŽ prim. Nataša Dragaš-Zubalj, dr.med.

Program NZZJZ PGŽ „Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u PGŽ“ uključuje šestogodišnjake i dvanaestogodišnjake te široki spektar preventivnih i promotivnih aktivnosti kojima se na zabavan način educira djecu od najranije dobi i njihove roditelje o važnosti oralnog zdravlja, pravilne oralne higijene i redovitim odlascima doktoru dentalne medicine. Poseban naglasak stavljen je i na edukaciju u školama te vrtićima u kojima su djeca uključena i u aktivnosti nadziranog četkanja zuba, a utječe se i na svijest trudnica i mladih roditelja o važnosti brige o oralnom zdravlju djece od samog rođenja.

„Prije provođenja ovog projekta naši 12-godišnjaci imali su znatno veći broj nezdravih zubi, ali zahvaljujući kontinuiranom provođenju programa danas imaju zdravije zube od dosega koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija“, kazala je voditeljica Odjela za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije prim. Helena Glibotić – Kresina.

U Program je uključeno više od 90 % vrtića, u kojima se prema mogućnostima pojedinog vrtića provodi praksa organiziranog nadziranog četkanja zuba. Svaki vrtić u kojem barem jedna odgojna grupa to čini, stječe pravo za dobivanje Certifikata za vrtić koji promiče oralno zdravlje i do danas je podijeljeno 46 certifikata. Isto tako, sve osnovne škole u Županiji nositelji su Certifikata „Škola koja promiče oralno zdravlje“. Od 2019. godine u Program su uključeni i pedijatri te su istim obuhvaćena i sva predškolska djeca, a ne samo ona koja pohađaju vrtiće. Cilj je da pedijatri koji brinu o zdravlju djeteta od rođenja, roditelje upute na obvezan prvi stomatološki pregled nakon nicanja prvih zuba u dobi od 6 do 12 mjeseci.

Do sada je zahvaljujući ovom javnozdravstvenom Programu pregledano više od 50.000 djece u PGŽ, a odaziv šestogodišnjaka i dvanaestogodišnjaka kroz godine provođenja programa je preko 80 %. Dugogodišnjom provedbom Programa postignuti su odlični rezultati prema različitim pokazateljima oralnog zdravlja kod djece i mladih te možemo zaključiti kako se djeca u PGŽ zdravo i sretno smiju.

Obilježavanju je nazočilo više od 130 učenika 1. razreda OŠ-SE Gelsi, OŠ Eugen Kumičić, OŠ San Nicolo, OŠ Turnić i Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka - kojima je na zabavan, edukativan i inovativan način prezentirana važnost brige o oralnom zdravlju. Uz predstavnike Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ obilježavanju su nazočili i predstavnici Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, KBC-a Rijeka, Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, Fakulteta dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci i Zajednice sportova Primorsko-goranske županije.

Više sa portala poduckun.net ...