Obilježavanje Dana grada Kastva uz brojna kulturna, zabavna i sportska događanja

Autor: Marina Pauletić 26.05.2023

U program obilježavanja uključile su se brojne kastavske udruge tako da će tijekom iduća tri tjedna svatko pronaći nešto za sebe, od najmlađih Kastavaca i gostiju pa do umirovljenika.

Program obilježavanja Dana grada Kastva trajat će od danas do sredine lipnja s mnogobrojnim kulturnim, zabavnim i sportskim manifestacijama koje su na konferenciji za novinare najavili predsjednica Gradskog vijeća Mirela Smojver, gradonačelnik Matej Mostarac, Neva Andonov Lipovac, Andrea Bralić, David Burburan i Renato Stanković iz Gradske uprave te Bloger Krule.
U program obilježavanja uključile su se brojne kastavske udruge tako da će tijekom iduća tri tjedna svatko pronaći nešto za sebe, od najmlađih Kastavaca i gostiju pa do umirovljenika.

Gradonačelnik Matej Mostarac podsjetio je na važnost gradova:
- Dok smo 19. stoljeće pamtili po carstvima, 20. po državama, tako će 21. stoljeće obilježiti gradovi kao nositelji razvoja. U Kastvu činimo sve da stvorimo grad ugodan za život i da nam stanovnici i dalje dolaze, a ne odlaze kao drugima. Krivo je stoga ovo što država sada umanjuje značaj gradova i otežava im rad jer primjer Kastva dokazuje da se u 30 god može napraviti jako puno, kazao je gradonačelnik Mostarac.

Predsjednica Gradskog vijeća Mirela Smojver najavila je svečanu sjednicu povodom Dana grada Kastva na kojoj će se dodijeliti i nagrade za 2023. godinu. Sjednica će se održati 6. lipnja na Trgu Lokvina, a nagrade će primiti Damjan Grbac i Igor Zamlić, a posebna priznanja dobit će tvrtke Jadran-Impex d.o.o. i Medika d.d.

Neva Andonov Lipovac pohvalila je brojne kastavske udruge koje sudjeluju u programu obilježavanja Dana grada Kastva:
- I ove godine održat će se tradicionalni Dječji dan pun zabave i smijeha, u nedjelju 4. lipnja. Djeca će moći slikati na Mićoj slikarskoj delavnici, šetati šumom Malikovim putima, sudjelovati u kreativnim radionicama i uživati u predstavi Teatra Oz. Moramo spomenuti i završne priredbe vrtića Vladimir Nazor i osnovne škole Milan Brozović te natjecanja i koncerte polaznika Glazbenog odjela. U programu sudjeluju udruga umirovljenika čiji članovi pripremaju izložbu, zatim udruge Estevela, Trija, GIIPUJA s koncertom u šumi, Zeleni Kastav s predavanjem i GD Spiničići s organizacijom 20. međunarodnog festivala puhačkih orkestara.

Renato Stanković najavio je 2. Smart city Kastav: - Ovogodišnja konferencija Kastav Smart City održat će se 15. lipnja na Trgu Lokvina. Novo izdanje bavi se izrazito aktualnom temom zelene urbane obnove. Keynote prezentaciju održat će Raphaëlle-Laure Perraudin, francuska arhitektica zaslužna za hvaljeni projekt renovacije Halle Pajol u Parizu, a njoj će se pridružiti arhitekt i urbanist Bojan Bilić, arhitekt Bruno Juričić, arhitektica Ida Križaj Leko, inženjerka Tatjana Uzelac, državna tajnica Spomenka Đurić, i mnogi drugi. Konferenciju Kastav Smart City organizira Grad Kastav, u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Primorsko-goranske županije – Prigodom.

David Burburan najavio je jubilarne 60. Kastavske sportske igre, jednu od najstarijih sportskim manifestacija u Hrvatskoj. Igre će trajati punih mjesec dana, a natjecat će se sportaši i rekreativci od 3 do 84 godine u čak 18 sportskih manifestacija.

- Tri perjanice Kastavskih sportskih igara su Kastafski kros sa, za sada, 170 prijava, košarkaški međunarodni turnir U14 i U15 kategorije sa 16 ekipa i Ju jitsu AJP International championship Kastav, uključeno natjecanje u međunarodnoj AJP federaciji ( Geneva, Valencia, Sydney, Abu Dhabi…). Novost igara je veliko međunarodno natjecanje u plesu Explosion dance fest Kastav, kazao je David Burburan i rekao da je predviđeno 3.600 natjecatelja u Kastvu tijekom Kastavskih sportskih igara.

Oleg Medica i Bloger Krule najavili su ovogodišnji Festival smijeha koji će se održati na Crekvini od 7. do 9. lipnja. Na Festivalu smijeha gostuju Tarik Filipović s predstavom „Seks i glad“, Splitska scena sa „Smijehom u teška vremena“ i Ivan Šarić. Svi programi počinju u 20,30 sati, a ulaznice su već u prodaji u caffe baru Tin, Dallas music shopu i putem weba na www.mojekarte.hr … i ima ih još jako, jako malo.

Andrea Bralić pozvala je Kastavce ali i ostale da posjete manifestacije tijekom obilježavanja Dana grada Kastva koje počinju već danas, a posebno je istaknula nastup popularnog dua Robi&Prco na Trgu Belveder u ponedjeljak, 29. svibnja s početkom u 20,30 sati.

Više sa portala poduckun.net ...