Obilježavanje Svjetskog dana darivatelja krvi i najava nove akcije darivanja

Autor: Marina Pauletić 13.06.2023

Foto: arhiva

Na području Liburnije gdje djeluje GDCK Opatija ukupno je 700- tinjak dobrovoljnih darivatelja krvi.

Opatija - Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja, ove godine pod motom „Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito“. Svaka doza krvi ili plazme dragocjeni je dar, koji spašava život. Redovito, dobrovoljno, neplaćeno darivanje ključ je za izgradnju sigurne i održive opskrbe krvlju i krvnim pripravcima. Pristup sigurnoj opskrbi krvlju, temeljen na dobrovoljnom, besplatnom, solidarnom i anonimnom davanju ključan je za sve pacijente, posebice one čija stanja zahtijevaju cjeloživotne i redovite transfuzije kao što su anemije srpastih stanica i talasemije (poremećaj stvaranja hemoglobina).

Foto: arhiva

Hrvatski Crveni križ sudjeluje u logistici tijekom akcija dobrovoljnog darivanja krvi na području RH, te svako pojedino društvo poziva darivatelje krvi na akciju, osigurava prostor i pruža podršku stručnoj medicinskoj službi Zavoda za transfuzijsku medicinu. Kontinuirano promiče dobrovoljno davalaštvo krvi te organizira svečanosti podjele zahvalnica i priznanja višestrukim darivateljima krvi prema Pravilniku o priznanjima HCK.

Foto: arhiva

Na području Liburnije gdje djeluje GDCK Opatija ukupno je 700- tinjak dobrovoljnih darivatelja krvi. Godišnje se organizira 15 akcija dobrovoljnog darivanja krvi prema kalendaru DDK. Darivatelji krvi sa 100 i više darovanih doza predstavljaju Klub 100 kapi koji trenutno na području Liburnije broji 31 darivatelja. Uz redovite višestruke darivatelje krvi, poseban naglasak stavlja se na promicanju dobrovoljnog darivanja krvi s ciljem održavanja lanca humanosti kroz nove članove. U ovoj godini čak 33 darivatelja krvi s područja Liburnije svojom prvom darovanom dozom krvi pridružila su se velikoj humanoj obitelji darivatelja krvi.

Foto: arhiva

„Svaka doza krvi dragocjena je, pa je dostatna količina zalihe krvi važna za pacijente i zdravstveni sustav. Stoga, u prigodi obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi, 14. lipnja kao i svakog od 365 dana u godini, posebna zahvala ide darivateljima krvi i plazme koji zajedno pružaju neprocjenjivu sigurnost zajednici. Zahvaljujemo i čestitamo Svjetski dan darivatelja krvi, a na Svjetski dan darivatelja krvi znak zahvale svojim darivateljima krvi iskazat će i čelnici JLS: Grada Opatije, Općine Matulji, Općine Lovran i Općine Mošćenička Draga“, poručili su iz GDCK Opatija.

Naredna akcija dobrovoljnog darivanja krvi održat će se u srijedu, 21. lipnja u Školskoj sportskoj dvorani „Dr. Andrija Mohorovičić“ u Matuljima.

Više sa portala poduckun.net ...