Održana tradicionalna komemoracija za grofa Gyulu Andrassyja

Autor: Marina Pauletić 27.02.2024

Foto: Grad Opatija

Grof Gyula Andrassy od 1871. do 1879. godine bio je ministar vanjskih poslova Austro -Ugarske.

Opatija - U posjetu Opatiji boravio je danas mađarski veleposlanik u Republici Hrvatskoj NJ.E. Csaba Demcsák. Riječ je o, sada već tradicionalnom, posjetu mađarskog veleposlanstva u povodu obilježavanja obljetnice smrti slavnog mađarskog premijera – grofa Gyule Andrassyja.

Grof Gyula Andrassy od 1871. do 1879. godine bio je ministar vanjskih poslova Austro -Ugarske. Bio je i prvi premijer Ugarske u sastavu dvojne monarhije, a ujedno i jedan od najvažnijih tvoraca Austro-ugarske nagodbe iz 1867., kao i godinu dana kasnije donesene Hrvatsko-ugarske nagodbe. Veleposlanik Demcsák i gradonačelnik Kirigin su ispred spomen ploče na Črnikovici pored ville Minach, gdje je grof Andrassy boravio i preminuo, položili vijence uz prigodnu komemoraciju.

– Danas možemo istaknuti da mađarski gosti sve više dolaze na Kvarner, osobito u Opatiju, a imamo i značajne mađarske investicije na našem području. Zadovoljni smo što nastavljamo njegovati iznimno dobre odnose među našim zemljama. Mnogo nas toga povezuje, naša zajednička povijest, kao i današnji zajednički život u zajednici naroda – Europskoj uniji, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin tom prilikom.

Više sa portala poduckun.net ...