Opatija Coffeehouse Debates: Izvrsna rasprava i relevantni zaključci na nedavnoj panel-diskusiji o fanatizmu

Autor: Marina Pauletić 20.04.2024

Panel-diskusija potaknula je konstruktivnu raspravu između posjetitelja i panelista.

Opatija - Ovog utorka, 16. travnja, u jeku predizborne šutnje u kavani hotela Continental održala se još jedna panel diskusija u sklopu projekta popularizacije znanosti i promocije demokratske građanske kulture Opatija Coffeehouse Debates.

Stručnjaci s Instituta za filozofiju i Filozofskog fakulteta u Rijeci – doktori znanosti Filip Grgić, Martino Rossi Monti i Lovro Kralj – govorili su o fanatizmu, o njegovim povijesnim primjerima i aktualnim oprimjerenjima, fanatičkom načinu razmišljanja i o njegovom utjecaju na suvremeno društvo. Predstavljajući nov zbornik znanstvenih radova, objavljen na engleskom jeziku pod naslovom Fanaticism, predavači su se dotaknuli definicije samog pojma. Premda se fanatičko razmišljanje raznih skupina i pojedinaca može prepoznati u pojedinim zajedničkim točkama, kao što su fundamentalno i nepokolebljivo pridržavanje određenih uvjerenja te iracionalno odbijanje drugačijih stavova, složili su se oko tvrdnje da fanatizam može zadobiti razne oblike, pri čemu može biti nasilan ili nenasilan. Osim što se dotaknula raznih varijanti u kojima se fanatizam javlja, od vjerskog preko političkog te etničko-rasnog i kulturnog, ali i sportskog, rasprava se dotaknula i mehanizama nastajanja pojedinih fanatičkih ideja, kao rezultata određenih društveno-političkih trenutaka. Panel-diskusija potaknula je konstruktivnu raspravu između posjetitelja i panelista te se završila zaključkom kako je najbolja metoda suzbijanja fanatizma rana prevencija putem obrazovanja, integracije i razvijanja kulture pluralizma.

Opatija Coffeehouse Debates jedan je od najdugotrajnijih projekata Udruge "Kulturni front". U suradnji s Amadria Park hotelima te Filozofskim fakultetom u Rijeci, projekt već deset godina uspješno povezuje akademsku zajednicu sa zainteresiranom javnošću te se odvija uz pokroviteljstvo Grada Opatije i Primorsko-goranske županije. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da prate novosti putem službenih web stranica i društvenih mreža, osobito najesen kada će se aktivnosti, nakon ljetne stanke, opet nastaviti.

Više sa portala poduckun.net ...