Opatija Coffeehouse Debates nastavlja se raspravom o edukativnoj ulozi književnosti

Autor: Nikola Cvjetović 04.12.2022

wp-content/uploads/2019/11/opatija-coffehouse-debates-2019-sigurnost-5.jpg

Gosti na ovoj zanimljivoj panel-diskusiji bit će neki od vodećih svjetskih stručnjaka u ovom području.

Opatija - Hladne jesenske večeri u Opatiju su donijele i nova događanja u sklopu projekta popularizacije znanosti Opatija Coffeehouse Debates, koji već devet godina provodi Udruga “Kulturni front”. Novi ciklus panel-diskusija tako će otvoriti rasprava o edukativnoj ulozi književnosti koja će se održati 5. prosinca s početkom u 18:30 sati u kongresnoj dvorani Veranda, u sklopu Hotela Gardenija u Opatiji.

Cilj panel-diskusije je propitati ulogu književnosti u današnjem obrazovanju, razmotriti čitalačke prakse učenika i studenata, analizirati neke od učinaka koje učestala izloženost književnosti ima za moralni i kognitivni razvoj i propitati kriterije temeljem kojih se sastavlja popis školske lektire. Uz to, u sklopu panela gosti će razmotriti stavove o književnoj vrijednosti, dotaknuti se pitanja etičke dimenzije književnosti i ukazati na važnost književno-umjetničkog obrazovanja. Panel-diskusija organizirana je u suradnji Udruge “Kulturni front”, Hrvatskog društva za analitičku filozofiju i Katedre za estetiku pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a dio je aktivnosti koje se provode u sklopu projekta “Estetsko obrazovanje putem narativne umjetnosti i njegova važnost za humanistiku” kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost.

Gosti na ovoj zanimljivoj panel-diskusiji bit će neki od vodećih svjetskih stručnjaka u ovom području. Profesor James Harold s Mount Holyoke College (SAD) bavi se pitanjima etičke dimenzije umjetnosti i moralne odgovornosti autora i čitatelja, kao i pitanjem autonomije čitatelja i općenitim poimanjem čitalačkog iskustva. Profesor Peter Lamarque sa Sveučilišta York (Ujedinjeno Kraljevstvo) jedan je od utemeljitelja analitičke filozofije književnosti, a bavi se pitanjem književne vrijednosti i konvencijama književne i poetske prakse. Profesor Stein Haugom Olsen sa Sveučilišta Bilkent (Turska) bavi se pitanjem formiranja književnog kanona i uspostavljanjem književnih studija. Događanje će moderirati Iris Vidmar Jovanović, docentica s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Nove panel-diskusije najavljuju nastavak izvrsne suradnje između Udruge “Kulturni front” te partnera s Filozofskog fakulteta u Rijeci i iz Amadria park hotela, koji zajedničkim snagama od 2014. godine u Opatiju dovode neka od vodećih znanstvenih i umjetničkih imena. Ulaz na panel-diskusiju je slobodan za sve zainteresirane, a organizatori ističu kako se vesele organizaciji novih događanja koja nas očekuju ove zime.

Više sa portala poduckun.net ...