Opatijski proračun u prvoj polovici godine u plusu od čak 35,2 milijuna kuna

Autor: Nikola Cvjetović 27.09.2022

- Žalba Liburnijskih voda urodila je plodom i pripajanje je trenutno zaustavljeno, čeka se definitivna odluka nadležnih.

Opatija - Proračun Grada Opatije u prvih šest mjeseci ove godine ima pozitivan rezultat od čak 35,2 milijuna kuna. Osnovna je to informacija koju donosi polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna, kao jedna od točaka dnevnog reda skore sjednice Gradskog vijeća koja će se održati u četvrtak, 29. rujna.

Ostvarenim viškom dijelom će se pokriti manjak iz prethodnih godina, točnije „ostatak“ od duga iz 2019. godine koji je iznosio 18,5 milijuna kuna i čiji je posljednji dio saniran sa 6 milijuna kuna ove godine.

Prihodi poslovanja u prvih šest mjeseci povećani su za čak 43%, odnosno 24,8 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2021. Pritom su prihodi od poreza u prvih šest mjeseci porasli za 6,8 milijuna kuna.

­­- Možemo biti vrlo zadovoljni stanjem gradskih financija, ali i onime što to stanje govori o samoj Opatiji. Naime, proračun je slika grada, a opatijska je slika vrlo povoljna jer rast prihoda od poreza znači da je povećana zaposlenost i visina plaća u Opatiji. To dobrim dijelom možemo pripisati rekordnim poticajima i potporama gospodarstvu koje su omogućile poduzetnicima ne samo preživljavanje izazovne situacije u pandemiji, već i stvorile priliku za novi rast. Ukratko, ostvarenje ovogodišnjeg proračuna ujedno je i potvrda dobrog rada ove gradske vlasti. Naslijeđene dugove uspješno smo vratili, a kvalitetnim vođenjem gradskih financija proračun zadržali ne samo stabilnim, već i značajno unaprijeđenim, rekao je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Napomenuo je kako je velik rast prihoda gradskog budžeta ostvaren uz značajno smanjenje prodaje imovine, za čak 70% u odnosu na isto razdoblje 2021.

– Višak prihoda utrošit će se na gradske investicije, od kojih su neke već realizirane, a dio je u fazi pripreme. Sve što smo radili dosad dio je izvještaja o radu gradonačelnika koji će se također naći pred vijećnicima, a neke od stvari koje mogu izdvojiti su realizirane investicije sufinancirane iz europskih fondova poput obnove Ville Angioline koja je u tijeku, uređenja trga u Iki ili otvorenja Centra za inkluziju u prostoru Udruge osoba s invaliditetom. Što se tiče planova za naredno razdoblje, vesele iznimno pozitivne reakcije na predstavljanje projekta novog gradskog bazena, obnove školske zgrade, ali i idejnog rješenja na cestu Dobreć koja će dijelom preuzeti ulogu buduće opatijske zaobilaznice, naveo je gradonačelnik Kirigin.

Na sjednici Gradskog vijeća naći će se i točka o izmjenama i dopunama Statuta Dječjeg vrtića Opatija.

– Razlog izmjenama je za naše roditelje vrlo pozitivan – otvaranje još jedne jasličke skupine u prostoru Doma Veprinac. Jaslička skupina će imati kapacitet za skrb o 12tak mališana, upravo smo u ishodovanju svih potrebnih dozvola za rad čije dobivanje ubrzo očekujemo čime ćemo riješiti povećane potrebe opatijskih roditelja za upisima u vrtić, posebice u jasličke skupine. Prostor u Domu Veprinac je potpuno uređen, prilagođen potrebama i standardu predškolskog odgoja, kao i malo vanjsko igralište. Riječ je o privremenom rješenju za smještaj naših najmlađih do pronalaženja trajnog rješenja. Istovremeno, uredno se nastavljaju svi programi za građane i udruge koji se odvijaju u prostoru Doma Veprinac u prostorima u suterenu i na drugom katu zgrade, kazala je zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.

Uređenje privremenih vrtićkih kapaciteta u Veprincu dio je ciklusa ulaganja u školske i predškolske sadržaje, među kojima se izdvaja rekonstrukcija školskog sportskog igrališta Osnovne škole „R. K. Jeretov“ vrijedna 450 tisuća kuna bez PDV-a.

– S posebnim zadovoljstvom mogu najaviti završetak radova na školskom sportskom igralištu do kraja tjedna, što ćemo prigodno obilježiti s učenicima osnovne škole kada to vremenske prilike budu dozvolile. Novo igralište je, u prvom redu, namijenjeno njima, ali je izvan školskog rasporeda otvoreno i za sve rekreativce, kazala je zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.

Među točkama na sjednici Vijeća, građanima Kosova i Pobri svakako će biti zanimljiva promjena imena Varljenske ulice u naselju Kosovo. Inicijativa MO Pobri dobila je podršku MO Kosovo, a razlog je činjenica da u oba mjesna odbora postoji Varljenska ulica, a brojevi se ponavljaju. To dovodi do problema s poštom, ali i interventnim službama. Prema prijedlogu koji je vijećnicima predložio Odbor za mjesnu samoupravu, kosovska bi Varljanska cesta nosila ime Ivana Brozine Slovana.

Na novinarski upit o stanju projekata uređenja nogometnog igrališta i gradskog bazena gradonačelnik je kazao da se za pomoćno nogometno igralište na Veprincu rješavaju imovinsko-pravni slučajevi.

– Rekonstrukcija nogometnog igrališta u Opatiji, pak, valja biti u realnim okvirima. U dogovoru s upravom NK Opatija dogovoreno je da ćemo ići na što skorije primjereno uređenje igrališta, i zbog stava HNS-a da u idućih godinu dana moramo ispuniti uvjete ligaškog natjecanja, a ukoliko se ne pripremi odgovarajuća infrastruktura NK Opatija bi mogao izgubiti licencu, što je najgori scenarij koji se ne smije i neće dogoditi. Gradski bazen je u fazi idejnog projekta, radi se još jedno varijantno rješenje, obzirom da ispod bazena prolazi vodotok. U idućih mjesec dana će konzervatori dati svoje mišljenje, a prijedloge ćemo uskoro pokazati javnosti, pojasnio je gradonačelnik.

Novinare je zanimalo i u kojoj je fazi postupak pripajanja Liburnijskih voda riječkom ViK-u. Gradonačelnik je kazao kako je sve u svojevrsnom mirovanju, žalba Liburnijskih voda urodila je plodom i pripajanje je trenutno zaustavljeno, čeka se definitivna odluka nadležnih.

Više sa portala poduckun.net ...