Osam mladih bjeloglavih supova pušteno iz Oporavilišta u Belome

Autor: Sanja Tumara 28.05.2024

Foto: JU Priroda

„Većina ptica koje se puštaju iz Oporavilišta mlade su jedinke, u prvih nekoliko godina svog života prirodno sklone lutanju Europom pa i šire, a hoće li i koliko vremena provesti na Kvarneru, teško je sa sigurnošću reći.“

Beli – Predivna vijest stiže s Cresa - osam mladih jedinki strogo zaštićene vrste bjeloglavih supova jučer je pušteno iz Oporavilišta za supove u mjestu Beli na otoku Cresu. Ove ptice su bile primorane provesti određeno vrijeme na oporavku uslijed nesretnih okolnosti, neiskustva ili zdravstvenih poteškoća, no sada su ponovno vraćene u njihovo prirodno stanište, priopćio je Goran Šikić iz Udruge Biom-BirdLife Croatia.

„Od 2016. godine do danas uspjeli smo iz Oporavilišta u prirodu vratiti ukupno 73 jedinke bjeloglavog supa! Rad na očuvanju jedne strogo zaštićene i karizmatične vrste, kao što je sup, vrlo je izazovan, kompleksan i dugotrajan proces u koji su uključeni brojni dionici i partneri tijekom čitave godine i svih razina, od Primorsko-goranske županije, nadležnog ministarstva, zagrebačkog ZOO vrta, znanstvene i lokalne zajednice te brojnih drugih“, istaknuo je Marko Modrić, ravnatelj Javne ustanove „Priroda“ koja upravlja Centrom za posjetitelje i Oporavilištem za bjeloglave supove Beli.

Pojedine ptice puštene u prirodu proteklih godina zdrave su i žive, što je poznato zahvaljujući lako uočljivim plastičnim prstenovima koje nose na nozi ili praćenju putem malenih GPS odašiljača. Od osam puštenih ptica, tri nose upravo takve odašiljače, čija se baterija solarno puni.

Aktivnost obilježavanja ptica odašiljačima i njihovo telemetrijsko praćenje s ciljem dobivanja vrijednih podataka o korištenju prostora, kako na Kvarneru, ali i šire, dio je projekta LIFE SUPport, čiji je vodeći partner Udruga BIOM.

„Većina ptica koje se puštaju iz Oporavilišta mlade su jedinke, u prvih nekoliko godina svog života prirodno sklone lutanju Europom pa i šire, a hoće li i koliko vremena provesti na Kvarneru, teško je sa sigurnošću reći. Jedna od pozitivnih mjera očuvanja supova je postojanje namjenskih hranilišta za supove trenutno na Cresu i Učki, a kroz projekt LIFE SUPport planiramo registrirati i otvoriti još jedno hranilište i na otoku Krku“, istaknuo je voditelj projekta Dubravko Dender.

Tijekom lipnja bit će u sklopu projekta LIFE SUPport završen i godišnji monitoring populacije supova za 2024. godinu, čime će se utvrditi konačan broj gnijezdećih parova, ali i mladih supova koji su spremni napustiti sigurnost gnijezda. Organizacije uključene u projekt očekuju dobre rezultate koji će pokazati napredak ove populacije posljednje vrste strvinara u Hrvatskoj.

Više sa portala poduckun.net ...