OTKRIVANJE TAJNOG PODZEMLJA UČKE Predavanje o istraživanju sustava 'Zračak nade 2 - Kaverna u tunelu Učka' u ovog četvrkta

Autor: Nikola Cvjetović 24.04.2022

Arhiva

U proljeće 2011. godine pronađen je ulaz u podzemni sustav Zračak nade 2, a tijekom 2012. godine uslijedio je eksperiment zračnog povezivanja Kaverne i Zračka, što je ostvareno otvaranjem vrata kaptaže u Kaverni.

Poklon - Što znamo o tajnama podzemlja Učke i što se još nadamo saznati, otkrit će speleolog Dino Grozić, na predavanju koje će se održati u Centru za posjetitelje Poklon, u četvrtak, 28. travnja u 18 sati.

Od slučajnog otkrića 1977. godine do danas, sustav Zračak nade 2 - Kaverna u tunelu Učka postao je najdublji i najdulji istraženi speleološki objekt u Primorsko-goranskoj županiji. Od urbanih legendi i malo propuha do podzemne rječice i ogromnih dvorana, podzemlje Učke čuva brojne tajne. Otkriće kaverne povezano je s probijanjem tunela kroz Učku u svrhu cestovnog povezivanja Istre i Kvarnera. Prilikom miniranja tunela 1977. godine, s Kvarnerske strane otvorena je šupljina u lijevom boku tunela na kontaktu fliša i vapnenca nakon čega su iz kaverne istekle znatne količine vode i poplavile tunel do izlaza. Prepoznavši važnost pojave vode na toj lokaciji i nadmorskoj visini započeta su detaljna speleološka istraživanja te su 1978. godine spojene dvije kaverne u jednu jedinstvenu Kavernu u tunelu Učka.

U proljeće 2011. godine pronađen je ulaz u podzemni sustav Zračak nade 2, a tijekom 2012. godine uslijedio je eksperiment zračnog povezivanja Kaverne i Zračka, što je ostvareno otvaranjem vrata kaptaže u Kaverni. U trenutku otvaranja, kilometrima dalje - na gornjem ulazu, umjetno se pojačala cirkulacija zraka što je bila najveća naznaka o postojanju više-kilometarskog sustava.

Više sa portala poduckun.net ...