Otvorenje samostalne izložbe Diane Trohar u Galeriji Artsada

Autor: Portal Poduckun 01.09.2023

Foto: arhiva

Autorica istražuje kontraste između glatkih i teksturiranih površina, svjetlosti i sjene. Kroz slojevite nanose materijala, dodatno naglašava dimenzionalnost slika i dinamiku.

Volosko – u Galeriji Artsada na Voloskom u subotu, 2. rujna s početkom u 19 sati održat će se otvorenje samostalne izložbe Diane Trohar pod nazivom „Zauzimanje prostora“. Ovom prilikom u galeriji Artsada biti će predstavljeno 12 autorskih radova. Izložba Zauzimanje prostora spoj je dvaju medija, slika i keramičkih objekata koje karakteriziraju različite teksture, oblici i materijali. Riječ je o ciklusu reljefnih slika koje pozivaju na vizualno istraživanje. Reljefi pričaju priču o prostornosti, simetričnosti i sceničnosti.

Autorica istražuje kontraste između glatkih i teksturiranih površina, svjetlosti i sjene. Kroz slojevite nanose materijala, dodatno naglašava dimenzionalnost slika i dinamiku. Kada oblikuje glinom na isti način tretira površinu objekta iz čega se očituje jasna sklonost prema pokretu, gesti i ekspresivnom načinu rada. Na monokromnim slikama kontrast postiže čistoćom plohe u odnosu na pozadinu, suptilno urezanim obrislim linijama i debelim nanosima materijala koje oblikuje u pravokutne i kružne statične forme.

Paleta boja koju Trohar koristi u ovom ciklusu slika specifična je za keramiku i tonove koje autorica koristi u tom mediju, a na ovaj način ih još više povezuje sa slikama i ovim ciklusom. Osim toga na pojedinim monokromnim reljefima vidljivi su kvadratni segmenti keramike, koje autorica implementira u rad kao bitan element. A u blisku vezu, ta dva medija dovodi i kroz prethodne cikluse, gdje se glina također pojavljuje na platnu.

Umjetnica se koristi neslikarskim materijalima poput kudelje, ljepila, betona, gipsa i krede koje modelira uporabom špahtli, ruku i drvenih letvica. Ti materijali suučesnici su u pronalasku novih likovnih rješenja.

Ovaj ciklus radova možemo stoga istovremeno opisati kao jednostavan i kompleksan, jer poziva na kontemplaciju i razmišljanje. U Troharinim radovima motivi su u većini slučajeva samo sredstvo likovnog istraživanja. Stoga je i vaza svedena na varijaciju formi, boja i tekstura, a ne na sam objekt i njegovo značenje. Ona gubi funkciju uporabnog predmeta i postaje fokus eksperimenta i istraživanja. Zauzimanje prostora ima dvostruko značenje, možemo ga objasniti kao zauzimanje stvarnog, fizičkog prostora ulaskom reljefa u njega, ali i kao zauzimanje osobnog prostora, zauzimanjem za sebe i svoj istraživački rad. Gledatelj je ovom prilikom pozvan da sam za sebe odluči o kakvom je zauzimanju za njega riječ.

Diana Trohar samostalna je umjetnica rođena 1992. godine u Zagrebu gdje nakon škole primijenjenih umjetnosti i dizajna diplomira na odsjeku grafike u klasi profesora Josipa Baće. Još od studentskih dana niže uspjehe sudjelujući na velikom broju skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Svoja autorska djela predstavlja publici izlažući na Kolektartu (Lauba), Nesvrstanima (Lauba), Art Zagrebu (Tehnički muzej), Erste fragmentima (MSU Zagreb) i drugim lokacijama značajnim za kulturu. Dobitnica je natječaja tvrtke CROZ za likovno rješenje predstavljeno na pročelju zgrade. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Izložba ostaje otvorena do 16. rujna., a moguće ju je posjetiti u radno vrijeme galerije od utorka do nedjelje od 17 do 21 sat.

Više sa portala poduckun.net ...