PGS i IDS: Nove izborne jedinice i predložena porezna kvazireforma obični su HDZ-ov PR i izdaja građana

Autor: Marina Pauletić 20.09.2023

Obraćajući se novinarima, predloženi paket novih poreznih zakona predsjednik IDS-a naglasio da nije riječ ni o kakvoj poreznoj reformi.

Zagreb/Rijeka - U predloženim izmjenama i dopunama Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, o kojima upravo raspravljaju saborski zastupnici, uopće nije ispoštovano stajalište Ustavnog suda, a izborne jedinice ponovo nisu usklađene s teritorijalnim ustrojem Republike Hrvatske, rekao je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare koalicijskih partnera PGS-a i IDS-a, održanoj u Hrvatskom saboru, predsjednik primorsko-goranskih regionalista Darijo Vasilić.

- Zašto imamo županije, zašto je cijeli javni i upravni sektor formiran upravo prema županijskim granicama, a, gle čuda, samo izborne jedinice nisu?! Dakako, riječ je o izbornom inženjeringu HDZ-a koji od Šeksa do danas nije promijenjen. Kada pogledate kartu Hrvatske i predložen izgled izbornih jedinica veoma je lako uočljiv jedan kartografski nered, izobličen i neprepoznatljiv izgled Hrvatske u kontekstu suvislog izbornog zakonodavstva, rekao je predsjednik PGS-a pa upro prstom upravo u Primorsko-goransku županiju. Ona je, tako nelogično i nasilno, podijeljena u dvije izborne jedinice, sedmu i osmu.

- A pritom je nevjerojatno da je Općina Matulji, koja sama ima isti broj stanovnika kao gradovi Bakar i Novi Vinodolski, otrgnuta osmoj izbornoj i bačena u sedmu, a Bakar i Novi, obrnuto, iz sedme ubačeni u osmu izbornu jedinicu. Posve jasno, samo zato što u dva grada HDZ ima jaku poziciju u izbornom tijelu, među biračima, a u Matuljima je biračko tijelo dominantno lijevo, rekao je Vasilić i zaključio da će i predstojeći parlamentarni izbori dokazati da sva područja u državi i u Saboru nisu jednakopravno zastupljena, a potom kratko prokomentirao i predloženi set zakona što ih HDZ naziva poreznom reformom.

- Ono što Andrej Plenković naziva poreznom reformom tek je kvaziforma koja ne donosi ništa dobra ni poreznim obveznicima ni gospodarstvu ni lokalnim, odnosno županijskim proračunima, ali ni državnom. Ona će samo stvoriti dodatnu neravnotežu u poreznim prihodima, a gradovi i općine neće moći rješavati to pitanje. Kao i obično, sve se svodi na izbornu promidžbu HDZ-a uoči novih parlamentarnih izbora.

S njim se u potpunosti složio i predsjednik IDS-a Dalibor Paus. Obraćajući se novinarima, predloženi paket novih poreznih zakona predsjednik IDS-a naglasio da nije riječ ni o kakvoj poreznoj reformi, kako to pokušava proturiti HDZ i Vlada Andreja Plenkovića, već o manjim promjena poreznih pravila.

- A kada govorimo o prirezu, porezu na osobni dohodak i povećanju neoporezivog dijela osnovice, radi se o jednom nasilnom upadu u proračune lokalnih samouprava. To je, između ostaloga, tek još jedna jeftin HDZ-ov PR trik u kojoj bi Vlada RH trebala ispasti „dobar dečko“, a lokalni načelnici i gradonačelnici „zločesti dečki“ koji ne daju da se ljudima povise plaće ili su naprosto nesposobni, rekao je Paus pa dodao da je istina posve suprotna, a što posebno znaju stanovnici Istre koji znaju što su visoki standardi i u obrazovanju i u zdravstvu i u komunalnoj opremljenosti i u svemu što živote Istrana čini ljepšim od većine stanovnika Hrvatske. Rezultat je to, zaključio je Paus, činjenice da upravo lokalni ljudi u svojim sredinama kvalitetnije i poštenije upravljaju javnim novcem građana pa će IDS učiniti sve kako tamošnje stanovništvo ne bi osjetilo najnoviji udar Plenkovićeve Vlade na njihov standard.

Zajednički zaključak s konferencije dao bi se svesti na to da bi reforma imala smisla kada bi maksimalno bili rasterećeni rad i dohodak, a opterećeni kapital, odnosno profit i imovina te kada bi maksimalni dio prihoda ostvaren u lokalnoj samoupravi bio ostavljen upravo njoj.

Više sa portala poduckun.net ...