Početak godine koji obećava: Turistički siječanj na Kvarneru bilježi 20% više noćenja od rekordne 2019. godine

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 04.02.2022

direktorica_dr_sc__Irena_Persic_Zivadinov_2021_tz_kvarner

2022. godina na Kvarneru ima odličan turistički „start“:
20% više ostvarenih noćenja nego u siječnju rekordne 2019. godine, a 70% više u odnosu na siječanj prošle godine.

Opatija - Tijekom siječnja na Kvarneru je ostvareno 103 tisuće noćenja i oko 28 tisuća dolazaka, što je 20% više ostvarenih noćenja u usporedbi sa siječnjem 2019. godine te 70% više noćenja u odnosu na siječanj 2021. godine.

„Od 103 tisuće noćenja ostvarenih u siječnju veseli da su strani gosti ostvarili preko 50 tisuća noćenja, a domaći su došli vrlo blizu 50 tisuća ostvarenih noćenja. Ovime nastavljamo odličan trend iz 2021. godine usprkos uvjetima pandemije koji i dalje vladaju. Naša županija se prema procijepljenosti nalazi u samom vrhu Hrvatske, gotovo 75,5% naših građana je cijepljeno a ta brojka je vrlo vrlo blizu europskog prosjeka. Kroz svoje ovogodišnje aktivnosti promocije TZ Kvarnera će kroz sve kanale stavljati naglasak na činjenici da smo se i lani pokazali kao jedna od najsigurnijih i najlakše dostupnih regija te da kao regija prednjačimo po razini procijepljenosti domaćeg stanovništva tj. najbolje smo procijepljeni u Hrvatskoj i prema tome se nalazimo na razini europskog prosjeka. U ovom trenutku sve prezentacije koje smo dogovorili odrađivat će se virtualno - prve na redu su prezentacije za tržište Češke i Poljske. To su tržišta koja su nam tijekom posljednje dvije godine ostala među najvjernijima. Gosti iz Češke su zahvaljujući promociji i linijama željezničkog prijevoznika RegioJet u 2021. ostvarili odlične rezultate, gotovo na razini rekordne 2019. godine te su se među inozemnim tržištima pozicionirali na 4. mjesto. Slijedom tih ostvarenja, tijekom 2022. godine RegioJet uvodi i još jednu novu liniju koja će prometovati između Hrvatske i Poljske, točnije iz poljskih gradova Krakowa i Katowica. U smislu putovanja i ova godina nastavlja biti jednako neizvjesna kao i lanjska i zato će sve se naše promotivne aktivnosti i kampanje biti spremne, no o pokretanju pojedine kampanje odlučivat ćemo u trenutku kada odabrano tržište bude spremno“, govori direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Opatija_Croatia-75820


Struktura gostiju prema vrsti smještaja
Kvarnerski gosti tijekom siječnja najviše su boravili u hotelima u kojima je ostvareno 43% svih noćenja, nakon hotela slijedi obiteljski smještaj te kampovi. Od svih smještajnih objekata, kampovi su ostvarili najveće poraste u broju noćenja: +274% više u odnosu na siječanj 2019. godine te 141% više u odnosu na siječanj 2021. godine. Čak 8 kampova je bilo otvoreno tijekom ovog siječnja.
Hoteli, kampovi i obiteljski smještaj ovog su siječnja ostvarili bolje rezultate nego u siječnju rekordne 2019. godine: u hotelima 17% više noćenja, u obiteljskom smještaju 20% više noćenja, a u kampovima čak 274% više noćenja! Trend potražnje za smještajem visoke kategorije nastavlja se i u siječnju


Struktura gostiju prema tržištima

Rekorderi u siječnju su domaći gosti, koji su ostvarili blizu 50 tisuća noćenja, što je 30% više nego u siječnju 2019. godine te 9% više nego u siječnju 2021. godine. Slijede gosti iz Austrije s 9 tisuća noćenja, gosti iz Njemačke i Slovenije s po 8 tisuća noćenja te gosti iz SAD-a s 6 tisuća noćenja.


Struktura gostiju prema subregijama
Na Opatijskoj rivijeri ostvareno je 35% svih noćenja na Kvarneru, što znači da je na tom području ostvareno 36,5 tisuća noćenja od čega je sama Opatija ostvarila 32 tisuće noćenja. Slijedi Rijeka i okolica sa samo 4% manje noćenja nego u siječnju 2019. godine, zatim Gorski kotar koji je i u siječnju nastavio ostvarivati rezultate bolje nego i 2019. godine - čak 63% više noćenja zabilježeno je ovogodišnjeg siječnja.


„Novi izazov tijekom 2022. godine bit će činjenica da će Centar za sprečavanje i kontrolu bolesti na razini Europske unije (ECDC) početi izrađivati karte za koje će se u obzir uzimati podaci o širenju zaraze, razini cijepljenja i testiranja u razdoblju od 14 dana u državama Europske unije, a to znači da ključni podatak postaje procijepljenost, a ne broj novozaraženih. Iako je Kvarner jedna od najbolje procijepljenih regija u Hrvatskoj, nažalost opet ćemo ovisiti o načinu prikaza na karti. Isto tako, treba biti svjestan da trenutno između država Europske unije postoje razlike u mjerama koje djeluju zbunjujuće na goste i putnike, no vjerujem da će nova preporuka koja je stupila na snagu početkom veljače postepeno donijeti usklađenje na razini Europe. U 2022. godini, zahvaljući zajedničkoj suradnji s predstavnicima turističkog gospodarstva Kvarnera, Županije i Zračne luke Rijeka uvodi se niz novih avio linija, tako uz već potvrđene linije Ryanaira, Air Serbie i Condor Airlinesa, uskoro u prodaju kreću i karte za novu liniju najznačajnijeg niskotarifnog avioprijevoznika s tržišta Velike Britanije - EasyJet-a. U tijeku su i pregovori s ostalim avio prijevoznicima, a očekujemo i rezultate HTZ-a za raspisan Javni poziv za strateške partnere za 2022. godinu. Vraćanje avioprometa koji je bio izuzetno pogođen ovom pandemijom, bit će dugotrajan proces, no zajednički ćemo nastojati pružiti podršku“, pojasnila je Irena Peršić Živadinov.

Više sa portala poduckun.net ...