Počinje maškarano ludilo na Čavji!

Autor: Marina Pauletić 05.01.2023

U organizaciji Čavjanskih maškara - 9. Grobnički maškarani auto rally rezerviran je za subotu, 4. veljače od 10 sati.

Čavle - Početkom svake kalendarske godine započinje najzabavnije i najšarenije doba u godini, peto godišnje doba – maškarano ludilo! Grobničani su poznati štovatelji tradicije i običaju maškaranja stoga vas na Čavji očekuje pregršt događanja sve do 22. veljače.

Za početak, nakon dizanja zvona, na blagdan Sveta tri kralja – 6. siječnja kada na ovom dijelu Grobnišćine počinje Mesopust, održava se nesvakidašnja manifestacija pod imenom Kobasica open. Ove godine, 14. po redu Kobasica open ne zapostavlja niti jedno osjetilo! Ukusna hrana, neodoljivi mirisi, živa glazba i šarenilo ljudi zasigurno će vas zabaviti i zagrijati u hladne dane siječnja. Ljubitelji mesa ovaj dan uvijek imaju označen u kalendaru, a mi ne vidimo bolji način slasnog početka godine. Ocjenjuje se najbolja kuhana i najbolja pečena kobasica, a na natjecanje se može prijaviti svatko i to kod domaćina ove zabave, u buffetu „Pomorac“ do samog početka natjecanja koje je zakazano u 18 sati. Ove godine imamo i nagradnu igru pod nazivom „Pogodi kuliko komadi kobasic je va škatuli“ – ki pogodi, nosi kobasice doma! Ovim putem vas pozivamo na ovu jedinstvenu veselicu koja obiluje glazbom, odličnom hranom i još boljom zabavom. Doprinesite i vi tom divnom mirisu svojim kulinarskim sposobnostima ili samo dođite na neodoljiv i slastan zalogaj.

Zabava se nastavlja odmah drugi dan, u subotu, 7. siječnja kada naši Grobnički dondolaši obilaze čavjanska naselja, dok će nas navečer, u 19:30 sati dočekati načelnica Ivana Cvitan Polić koja će predati općinski ključ Čavjanskimi maškarami čime će i službeno započeti njihova vladavina. Čavjanske maškare predstaviti će „krivca“ za sve probleme koji su Čavjane mučili u proteklih godinu dana tradicionalnim dizanjem pusta.

U srijedu, 18. siječnja otvaraju se maškarani dani u Gradu Grobniku tradicionalnim dizanjem pusta i obilaskom lokalnih konoba u organizaciji jedne od najstarijih karnevalskih grupa, Mesopusne kumpanije Grad Grobnik. Fešta se po tradiciji nastavlja do dugo u noć u boćariji. Grajani se osim brojnih događanja koje već tradicionalno pripremaju za maškare mogu pohvaliti i sa svojom ovogodišnjom kandidatkinjom za izbor kraljice Riječkog karnevala Doroteom Maršanić, koje će se održati 20. siječnja.

Miris benzine, zgorenih gum i pusne užance provjereno su dobar spoj i zato se i ovu godinu nastavlja tradicija u organizaciji Čavjanskih maškara - 9. Grobnički maškarani auto rally koji je rezerviran za subotu, 4. veljače od 10 sati. A „Da se užanca ne zatare“ zabavu ćemo nastaviti u Domu kulture Čavle od 21 sat kada ćemo u suorganizaciji s Grobničkim dondolašima održati „jedni ali vredni“ Maškarani tanci uz grupu Aurora te brojna iznenađenja.

Dva vikenda dječjih maškaranih radionica, nagrade za najbolju masku, fine fritule i mnoga druga iznenađenja održati će se u Muzeju Historic Racing Car Croatia – 4. i 11. veljače.

Maškarana čarolija bliži se kraju 21. veljače kada Grobnički dondolaši još jednom obilaze čavjanska naselja, a Čavjanske maškare pale pusta na Trgu hrvatskih branitelja, dok Mesopusna kumpanija Grada Grobnika ima obilazak mjesta u Gradu Grobniku što naravno završava uz pjesmu, ples i dobru zabavu.

Za razliku od Čavjanskih maškara, Mesopusna kumpanija Grad Grobnik svoga pusta pali u srijedu, 22. veljače kada će se održati i tradicionalno zabavno i duhovito suđenje mesopustu ispred čitaonice u Gradu Grobniku.

Više sa portala poduckun.net ...