Porukama mladih Opatijaca obilježava se Dan ružičastih majica

Autor: Marina Pauletić 26.02.2024

Foto: arhiva

Žmergov lokalni info-centar za mlade - ŽLICA i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu šalju poruke nenasilja povodom Dana ružičastih majica kojim se progovara o vršnjačkom nasilju.

Opatija - Treću godinu zaredom Žmergov lokalni info-centar za mlade - ŽLICA i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu ujedinjuju snage kako bi obilježavanjem Dana ružičastih majica tematizirali problem vršnjačkog nasilja. Žmergovce u prostoru Fakulteta ugošćuju studenti Eko odbora pa u društvu njihovih profesora i drugih djelatnika izrađuju natpise s tematskim porukama nenasilja s kojima se potom fotografiju kako bi izradili virtualnu galeriju opatijskih ambasadora vršnjačkog nenasilja.

Ove godine, u fokusu će se naći višejezične poruke kako bi se uključilo i međunarodne studente te cijelom događaju dalo interkulturalnu dimenziju, a poruke mladih odjeknule još glasnije.

Akcija započinje u 12 sati u prostoru knjižnice Fakulteta gdje će se u duhu “zero waste” pokreta izrađivati natpisi od kartona i drugog otpadnog materijala, nakon čega će uslijediti pojedinačno fotkanje svakog od sudionika u ružičastim majicama i izrađenim tematskim porukama.

Foto: arhiva

U svijetu poznatiji kao Pink shirt day, datum se obilježava zadnje srijede u veljači. Ideja se rodila u Kanadi davne 2007. godine kada su učenici organizirali prosvjed u ružičastim majicama kako bi dali podršku svom školskom kolegi koji je postao žrtva nasilja jer je na prvi dan škole odjenuo upravo takvu majicu.

Žmergo i FMTU pozivaju sve mlade Opatijce u dobi od 15 do 30 godina, kao i one koji se tako osjećaju te sve one koji s mladima rade, a naročito one kojima je osobno tema vršnjačkog nasilja važna, da se priključe:

1. odjeni majicu ružičaste boje,
2. izradi čitak i vidljiv natpis s motom kampanje - #NasiljePrestajeOvdje ili bilo kojom drugom tematskom porukom kojom naglašavamo važnost mira, uvažavanja, nenasilja,
3. fotografiraj se u ružičastoj majici držeći u rukama natpis u razini trupa,
4. fotografiju objavi na svom Facebook ili Instagram profilu uz tagove #žlica i #NasiljePrestajeOvdje,
5. podijeli fotku na FB grupu ŽLICA - Žmergov info-centar za mlade.

★ Sve fotografije sudionika akcije objedinit će se u virtualnu galeriju ovogodišnjih opatijskih ambasadora borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Kao “zelenom” info-centru za mlade važno nam je unijeti i dimenziju održivog u cijelu priču? Kako? Zapravo, vrlo jednostavno i na nekoliko načina:

● ponovo upotrijebi papir / karton za izradu natpisa
Osvrni se oko sebe i za izradu natpisa potraži čistu pozadinu iskorištenog papira, poleđinu lista zidnog kalendara, kartona od ambalaže nekog kupljenog predmeta, poklopca kutije od pizze…

● odjeni održivu ružičastu majicu
Baš eto nemaš u ormaru ništa ružičasto? Posudi ju od prijatelja_ice ili člana obitelji. Nećeš sigurno otići u kupovinu nove, no ako inzistiraš, u tom slučaju predlažemo potražiti ju u second hand shop-u. Spretnijima predlažemo da se upuste u avanturu bojanja stare bijele pamučne majice tehnikom iskuhavanja s npr. ciklom.

Sad kad imaš sve informacije i neke ideje, nema razloga da ne kreneš u akciju!

Aktivnost obilježavanja se provodi kroz projekt Žmergov lokalni info-centar za mlade - ŽLICA uz financijsku podršku Grada Opatije.

Više sa portala poduckun.net ...