Potpisan Sporazum o povezivanju naselja Zubinići, Slavići i Travičići s punim profilom autoceste A8 Matulji – Tunel Učka

Autor: Marina Pauletić 09.06.2023

Ovim će prolazom biti omogućen lokalni promet iz i za naselja Zubinići, Slavići i Travičići s čvorom Veprinac.

Grad Opatija i Bina Istra d.d. potpisali su Sporazum kojim su osigurani preduvjeti za povezivanje naselja Zubinići, Slavići i Travičići s punim profilom autoceste A8 koja povezuje čvor Matulji s Tunelom Učka.

Naime, izgradnjom dodatne dvije trake autoceste A8 ne bi više bilo moguće koristiti postojeći izlaz za dio naselja Zubinići. Stoga je Grad Opatija pokrenuo razgovore s Bina Istrom s namjerom izgradnje nove prometnice, u okviru mogućih zakonskih rješenja, kako bi se uz Zubiniće i Slavićima i Travičićima osigurao izravan pristup budućem punom profilu autoceste A8 koja spaja čvor Matulji s Tunelom Učka.

Sporazumom je uređeno da će Grad izraditi i financirati projektnu dokumentaciju za izgradnju buduće ceste i njeno spajanje na novu pristupnu točku usklađenu sa zakonskim propisima, tako da izgradnja iziskuje što manje preinaka već izgrađenih dijelova Istarskog ipsilona. Grad se, također, obvezao nastojati riješiti sva imovinsko-pravna pitanja, osigurati financijska sredstva za izgradnju buduće ceste te ishoditi potrebne suglasnosti za spajanje na novu pristupnu točku.

Bina Istra se obvezala izdati neophodne suglasnosti kako bi se omogućilo spajanje buduće ceste na novu pristupnu točku. Nakon dovršetka izgradnje čvora Veprinac, Bina Istra se obvezuje omogućiti nesmetan prolazak vozila na spoju buduće ceste i nove pristupne točke, sukladno primjenjivim propisima te pod uvjetom da postoji potrebna suglasnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Bina Istra će urediti i paralelni asfaltirani put u duljini od 1095 metara koji spaja buduću cestu s nadvožnjakom “Slavići” širine 4,5 metara.

Ovim će prolazom biti omogućen lokalni promet iz i za naselja Zubinići, Slavići i Travičići s čvorom Veprinac.

Više sa portala poduckun.net ...