Predavanje Darka Mohara „Zlatni otok (Insula Aurea)“ u Villi Antonio

Autor: Marina Pauletić 26.11.2023

Dvadeset prvo je to u ciklusu javnih predavanja koje je Društvo pokrenulo s ciljem promicanja planinarstva kod građanstva te njihove edukacije.

Opatija - Planinarsko društvo „Opatija“ sa zadovoljstvom poziva sve zainteresirane građane na predavanje Darka Mohara „Zlatni otok (Insula Aurea)“, koje će se održati u Velikoj dvorani opatijske Ville Antonio u četvrtak, 30. studenog s početkom u 18 sati.

Darko Mohar veliki je dio života proveo, a vrlo često i danas slobodno vrijeme provodi na Krku po kojem mnogo pješači i istražuje život i mnoge skrivene tajne tog otoka. Dio spoznatog želi predstaviti kroz ovo predavanje i široj javnosti, kojoj je Krk vrlo često slabo poznat

Dvadeset prvo je to u ciklusu javnih predavanja koje je Društvo pokrenulo s ciljem promicanja planinarstva kod građanstva te njihove edukacije. Bit i smisao ciklusa predavanja ostao je i u ovoj, novoj sezoni isti: na zanimljiv i informativan način prezentirati planinarske i srodne teme članovima, planinarskoj zajednici i široj javnosti koja se interesira za takve teme.

Više o predavaču:

Darko Mohar (1952.) planinarsku je karijeru započeo na studiju kad je završio alpinistički tečaj u Alpinističkom odsjeku Akademskog planinarskog društva u Ljubljani. Iako se nije posvetio penjanju, iskustvo s tečaja omogućilo mu je da prehoda brojne najteže označene staze u Sloveniji, poneku zimsku turu te se uključi u turno skijanje kao i hodanje neoznačenim brezpotjima kao solo planinar. Po povratku u Rijeku najprije je bio član PD „Kamenjak“, a nakon osnivanja PS „Bazovica“ u njoj preuzima mjesto voditelja 2005. godine. Tada postaje i član PD „Opatija“ što je i danas. U sklopu PS „Bazovica“ organizira i koordinira godišnje oko 20 izleta po hrvatskim planinama, kao i planinama u Sloveniji, Austriji, Italiji i BiH. Zagovornik je suradnje u planinama članova različitih društava iz različitih država, što se vidi i po suradnji koju je ostvario s mnogim društvima. Napisao je jednu knjigu – monografiju PS „Bazovica“ te održao niz vrlo posjećenih predavanja. Bavi se i planinarskom fotografijom te je sudjelovao na više skupnih izložbi, a imao i nekoliko svojih. Posebna mu je čast prolazak fotografija na izložbama HPD „Mosor“. Završio je tečaj za vodiča A standarda u HPS-u i redovito vodi društvene izlete.

Više sa portala poduckun.net ...