Predavanje fitoterapeuta Stribora Markovića „Samo doza čini otrov“ ovaj petak u Lovranu

Autor: Marina Pauletić 17.11.2022

Prirodne tvari iz biljaka bile su velike učiteljice farmakologije, znanosti o lijekovima.

Lovran - Projekt Coffeehouse Debates nastavlja s zanimljivim predavanjima u Lovranu, u prostorima Galerije Laurus. Nakon što su rujan i listopad obilježila intrigantna i poučna predavanja iz filozofije, studenti donose nova znanstvena područja i nove teme. Tako će u petak, 18. studenog, s početkom u 19 sati doc. dr.sc. Stribor Marković, poznati fitoterapeut i stručnjak u području farmacije i biotehnologije, održati popularno-znanstveno predavanje „Samo doza čini otrov“.

I voda može biti otrov. Umijeće nastanka lijeka i procesa liječenja počiva na razumijevanju kako doze, tako i načina na koji lijek djeluje. Neke biljke ležerno i bez straha koristimo i kao hranu. Čak i tada, bezazlena biljna kemija može biti opasna ako iz nekog razloga pretjeramo, zbog gladi ili fantastičnih ideja naizgled zdrave prehrane. Kao na vrtuljku, onda nas znaju plašiti običnom hranom i unositi strah od lana i brokule. Otrovne biljke uče nas kako se ples između ljekovite i smrtonosne doze odvija na tankom ledu i ivici mača. Prirodne tvari iz biljaka bile su velike učiteljice farmakologije, znanosti o lijekovima. Na predavanju ćemo naučiti koja ljekovita biljka spašava najviše života na planeti svaki dan, a odgovor bi vas mogao iznenaditi. Ideja otrova i protuotrova upisana je u Ilijadu i Odiseju na neobično eksplicitan način. Naučit ćemo što su to podmukle trovačice, biljke koje nas nagrizaju polako tijekom tjedana ili čak i godina, a čijim smo otkrićem prekinuli patnje više stoljeća.

Stribor Marković je doktor farmaceutskih znanosti, magistar farmacije i diplomirani inženjer medicinske biokemije koji je radio u brojnim javnim i privatnim zdravstvenim i znanstvenim organizacijama, od PLIVE i Imunološkog zavoda do Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu. Predaje kao docent na studiju farmacije na Medicinskom fakultetu u Rijeci, te na riječkom Odjelu za biotehnologiju. Jedan je od najpoznatijih i najcjenjenijih stručnjaka na polju fitoterapije i aromaterapije u Hrvatskoj i šire, te osoba koja neumorno radi na promociji znanstveno potvrđene fitoterapije i aromaterapije.

Organizatori iz Udruge „Kulturni front“ pozivaju sve zainteresirane da navrate na ovo zanimljivo predavanje, uključe se u raspravu i nauče nešto novo.

Više sa portala poduckun.net ...