Predavanje: „Slobodno zidarstvo (i tajna društva)“ u Vili Antonio

Autor: Marina Pauletić 15.04.2024

Foto: ilustracija

Što je to slobodno zidarstvo i koji su korijeni slobodnog zidarstva? Što je u slobodnom zidarstvu javno, a što tajno?

Opatija - Proljetni dani donose i nova događanja u sklopu projekta popularizacije znanosti i promocije demokratske građanske kulture Opatija Coffeehouse Debates. Tako će se u sklopu „Kulturnog foruma“, projektnog pravca koji donosi prezentacije, rasprave, radionice i predavanja entuzijasta, hobista, znanstvenika amatera i drugih stručnjaka izvan formalne akademske zajednice, ovog ponedjeljka, 15. travnja s početkom u 19 sati u Vili Antonio u Opatiji govoriti o tajnim društvima kroz povijest, ali i danas.

Što je to slobodno zidarstvo i koji su korijeni slobodnog zidarstva? Što je u slobodnom zidarstvu javno, a što tajno? Što je to u slobodnom zidarstvu toliko privlačno da su mnogi mislioci, umjetnici, znanstvenici, državnici i ostali članovi društva bili članovi i ujedno dali veliki doprinos daljnjem razvoju slobodnozidarske misli? Slobodno zidarstvo na ovim je prostorima zaživjelo mnogo prije nego u drugim krajevima Europe i dalo značajan doprinos u umjetnosti, arhitekturi, znanosti, zdravstvu i drugim područjima. Ivo Andrić, Ivan Meštrović, Vladimir Prelog, Andrija Štampar, dr. Ivo Ribar, biskup Maksimilijan Vrhovec su samo neki od brojnih slobodnih zidara koji su dali značajan doprinos svjetskoj zajednici.

Predavača Zvonko Jadrešin se već dugo bavi proučavanjem ovih ideja i povijesti tajnih društava, te je preveo mnoga zanimljiva djela iz ove tematike na hrvatski jezik.

Organizatori iz Udruge „Kulturni front“, koji u ovom predavanju surađuju s Rotary klubom Opatija Lungomare, pozivaju sve zainteresirane u Villu Antonio na zanimljivo predavanje na kojem će sigurno naučiti nešto novo.

Više sa portala poduckun.net ...