Predavanje „Tajne šifriranja“ ovog petka u Lovranu

Autor: Marina Pauletić 09.12.2022

wp-content/uploads/2019/10/ika-izlozba-lovran-radovan-trinajstic-laurus-2.jpg

Šifriranje je grana matematike koja proučava metode za slanje poruka u takvom obliku da ih samo onaj kome su namijenjene može pročitati.

Lovran – Bliži se kraj godine, ali projekt popularizacije znanosti Coffeehouse Debates jako je daleko od zimskog sna. Tako ovog petka, 9. prosinca, s početkom u 19 sati, u prostorima Galerije Laurus u Lovranu zainteresirane slušatelje očekuje zanimljivo predavanje „Tajne šifriranja“ koje će održati dr.sc. Bojan Crnković i dr.sc. Vedrana Mikulić Crnković, izvanredni profesori s riječkog Fakulteta za matematiku.

Šifriranje je grana matematike koja proučava metode za slanje poruka u takvom obliku da ih samo onaj kome su namijenjene može pročitati. Izvorni tekst pretvori se u šifrirani po određenom ključu. Otkada postoji civilizacija, postoji i potreba za šifriranjem. U predavanju će biti prikazan kratki vremeplov šifriranja. Počet će se od toga kako je šifrirao Cezar, pokazat će se kako je radila Enigma, kako se šifrira u današnje vrijeme te kakvi nas izazovi očekuju sutra.

Bojan Crnković i Vedrana Mikulić Crnković izvanredni su profesori na Fakultetu za matematiku Sveučilišta u Rijeci. Osim znanstvenog rada i rada u nastavi, oboje su vrlo angažirani u popularizaciji matematike. Autori su brojnih predavanja i radionica te sudjeluju u osmišljavanju i izvedbi većega broja popularizacijskih aktivnosti i projekata.

Organizatori iz Udruge „Kulturni front“ pozivaju sve zainteresirane da navrate do Lovrana na atraktivno predavanje, sudjeluju u raspravi te ostanu na ugodnom i intelektualno stimulativnom druženju nakon predavanja.

Više sa portala poduckun.net ...