Predavanje u Centru za posjetitelje Poklon: Bjeloglavi supovi na Učki

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 27.09.2022

Najnovija, uzbudljiva saznanja o velikim, ali plahim bjeloglavim supovima na području Parka prirode Učka, na predavanju će otkriti biologinja Vesna Ahel.

Učka - U četvrtak, 29. rujna s početkom u 18 sati u Centru za posjetitelje Poklon (Park prirode Učka) održat će se predavanje „Bjeloglavi supovi na Učki“.

Bjeloglavi sup (Gyps fulvus) trenutno je jedina vrsta strvinara u Hrvatskoj. Početkom 20.st. bili su rasprostranjeni u cijeloj Hrvatskoj, a danas su prisutni samo na Kvarneru. U Parku prirode Učka bjeloglavi sup je do nedavno bio zabilježen samo kao stalna preletnica, koja ovo područje redovito pretražuje u potrazi za hranom.

Jedan od najvažnijih razloga ugroženosti cjelokupne populacije supova je napuštanje ekstenzivnog stočarstva, čime se drastično smanjila količina raspoložive hrane i kvaliteta pogodnih staništa. Iz tog je razloga Javna ustanova „Park prirode Učka“, 2017. godine, izgradila hranilište za bjeloglave supove. Od tada se njihova brojnost povećava, a mijenja se i karakter njihovog prisustva na ovom području.

Ove fascinantne ptice, s rasponom krila oko 2,5 m, oduvijek su privlačile pažnju i zanimanje ljudi. Najnovija, uzbudljiva saznanja o velikim, ali plahim bjeloglavim supovima na području Parka prirode Učka, na predavanju će otkriti biologinja Vesna Ahel.

Više sa portala poduckun.net ...