Predavanje 'Uvod u čari visoke Kalifornije: Nacionalni parkovi južne Sierre Nevade' ovog utorka u Villi Antonio

Autor: Nikola Cvjetović 26.11.2022

sierra_nevada_2022

U ovome predavanju predstavit će nacionalne parkove južne Sierre Nevade (Kalifornija, SAD): Sequoia i Kings Canyon, koje je s obitelji posjetio u srpnju 2022. godine.

Opatija - Planinarsko društvo „Opatija“ poziva članove i prijatelje Društva te zainteresirane građane na predavanje Igora Eterovića Uvod u čari "visoke" Kalifornije: Nacionalni parkovi južne Sierre Nevade, koje će se održati u Velikoj dvorani opatijske Vile „Antonio“ u utorak 29. studenog s početkom u 18 sati.

- Sedamnaesto je to u ciklusu javnih predavanja koje je Društvo pokrenulo s ciljem promicanja planinarstva kod građanstva te njihove edukacije. Bit i smisao ciklusa predavanja ostao je i u ovoj, novoj sezoni isti: na zanimljiv i informativan način prezentirati planinarske i srodne teme našim članovima, planinarskoj zajednici i široj javnosti koja se interesira za takve teme, po mogućnosti od strane samih naših članova, iako se ne libimo pozivati ni goste, najavili su organizatori iz PD Opatija.

Igor Eterović višegodišnji je član Planinarskog društva „Opatija“, od 2012. do 2020. član Izvršnog odbora, od 2013. do 2020. njegov tajnik, od 2018. do 2020. pročelnik Sekcije za izdavaštvo i promidžbu, od 2020. pročelnik Vodičke sekcije. Na razini Hrvatskog planinarskog saveza članom je Izvršnog odbora od 2016., od 2019. njegov dopredsjednik, a od 2021. član Izvršnog odbora Komisije za vodiče. U matičnom je društvu inicirao pokretanje obiju službi (knjižnica i oružarnica), bio voditelj dviju malih planinarskih škola te urednik dnevnika i vodiča obiju planinarskih obilaznica. Intenzivno planinari posljednjih 12 godina, tijekom kojih se uspeo na najviše vrhove Julijskih, Kamniško-Savinjskih Alpi, Karavanki te Dolomita, a penjao se na Karnijske Alpe i Olimp. U Hrvatskoj najviše planinari na području Istre i Gorskog kotara. Godine 2015. polaže ispit ljetne alpinističke škole, 2016. ispit za vodiča A-standarda, a 2019. za vodiča B-standarda. U matičnom društvu pretežno vodi alpske izlete, izlete za djecu i mlade te je posebno angažiran u realizaciji općih i malih planinarskih škola. Autor je serije članaka o američkim nacionalnim parkovima objavljenih u časopisu Hrvatski planinar te knjige Filozofija i bioetika planinarenja (u pripremi za tisak). Član je Alpinističkog kluba „Put“ i Austrijskog planinarskog saveza. U ovome predavanju predstavit će nacionalne parkove južne Sierre Nevade (Kalifornija, SAD): Sequoia i Kings Canyon, koje je s obitelji (suprugom te osmogodišnjom i petogodišnjom kćeri) posjetio u srpnju 2022. godine.

Više sa portala poduckun.net ...