Predizborno istraživanje: Ostaje li Rijeka i dalje crvena?

Autor: Sanja Tumara 13.04.2024

Foto: ilustracija

Prema istraživanju Nove TV, Rijeke pravde u 8. izbornoj jedinici dobivaju samo mandat više od HDZ-a. SDP-ova koalicija dobiva 26,1 % podrške i pet mandata, a HDZ 17,6 posto glasova, odnosno četiri mandata.

Rijeka – Rijeke pravde SDP-a sa 26,1 % podrške dobivaju pet mandata, a HDZ sa 17,6 posto četiri. IDS-ova koalicija dobila bi dva mandata, isto bi pripalo i platformi Možemo!. Preostali mandat pripada Domovinskom pokretu i njihovom partneru Pravu i pravdi, pokazalo je istraživanje objavljeno u Dnevniku Nove TV.

IDS s partnerima podržava 13 % ispitanih. Prema istraživanju, slijedi platforma Možemo! s 9,4 % podrške i koalicija Domovinskog pokreta s 5,3 posto podrške.

Vrlo blizu praga ostaje Mostova koalicija, podržava ih 4,5 % ispitanika, dok Radničkoj fronti do praga od 5 % treba malo više jer ih je u istraživanju odabralo oko 3 % građana. Neodlučnih je i dalje, tek četiri dana prije izbora, čak 14,1 posto.

Kad je o sedmoj izbornoj jedinici riječ, HDZ bi s partnerima dobio 7 mandata jer ih podržava 32,7 % ispitanika, a SDP-ove Rijeke pravde na 4 su mandata s 21,2 posto glasova.

Domovinski pokret s partnerima i tu dobiva mandate. Osvaja 2 mandata, odnosno 11,2 % podrške ispitanih građana, dok je na četvrtom mjestu Mostova koalicija koja osvaja pet posto, točno onoliko koliko iznosi „čarobna granica“ tj. izborni prag. To im nosi jedan mandat.

Blizu izbornog praga je platforma Možemo! s partnerom Hoćemo pravedno (4,7 %) pa im ovi zadnji predizborni dani mogu biti presudni, kao i Reformistima (ovdje su s IDS-om, PGS-om, Unijom Kvarnera i Strankom hrvatskih umirovljenika) sa solidnih 4,3 posto podrške. Neodlučnih je u sedmoj izbornoj jedinici nešto manje nego u osmoj, ali i dalje visokih 12,2 %, objavila je Nova TV.

Izborni dan je blizu, ankete i istraživanja su neka naznaka kako „dišu“ birači, no svakako treba uzeti u obzir i velik postotak neodlučnih te D'Hontovu metodu raspodjele mjesta, koja će nekima donijeti glas(ove), a drugima ih odnijeti.

Više sa portala poduckun.net ...