Primorsko-goranska županija pomaže izgradnju „Liburnijske obilaznice“ Dobreć-Lovran

Autor: Nikola Cvjetović 26.07.2022

Riječ je o Sporazumu koji je definirao izgradnju budućeg čvora Dobreć, a ujedno spoja na budući Istarski ipsilon, ali i gradnju buduće ceste.

Rijeka - U sjedištu Primorsko-goranske županije održan je sastanak na kojem je dogovoren modalitet izgradnje takozvane „Liburnijske obilaznice“, ceste koja će spajati čvor Dobreć i mjesta na području Liburnije. Sljedeći je to korak nakon što je 12. srpnja 2022. potpisan Sporazum o izgradnji spojne ceste Dobreć – PUO Kvarner između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Grada Opatije, Općine Lovran, Općine Mošćenička Draga, Županijske uprave za ceste PGŽ te Bina Istre.

Riječ je o Sporazumu koji je definirao izgradnju budućeg čvora Dobreć, a ujedno spoja na budući Istarski ipsilon, ali i gradnju buduće ceste. Župan Zlatko Komadina podržao je projekt te najavio da će Primorsko-goranska županija preko Županijske uprave za ceste sufinancirati izradu prometne analize Liburnije, dokument potreban za prijavu izgradnje ove prometnice na financiranje preko EU Fondova. Radi se o iznosu od oko milijun i pol kuna od kojih će PGŽ sufinancirati 25 posto, a 75 posto će podijeliti Opatija, Lovran i Mošćenička Draga. U izradu analize kreće se već ove jeseni, a trebala bi biti gotova do kraja 2023., najavljeno je na današnjem sastanku.

„Primorsko-goranska županija uključila se u ovaj projekt koji je od velikog značaja za stanovnike na području Liburnije. Cijeli projekt će voditi naša Županijska uprava za ceste”, najavio je župan Komadina.

Ravnatelj ŽUC-a PGŽ Robert Maršanić podsjetio je da se ulaže u sve gradove i općine na području županije: ”ŽUC je do sada sve svoje poslove odrađivao kvalitetno i vjerujem da će tako biti i u ovom slučaju”, rekao je Maršanić. Govoreći o rokovima, budući da se radi o dugotrajnom projektu podijeljenom u nekoliko faza, projektna dokumentacija bit će dovršena do kraja 2023. godine.

„Takozvana Tunelska cesta koja spaja sadašnju cestu za Tunel Učku, buduću autocestu A8 punog profila, s Dobrećem i preko njega s Lovranom ima veliki značaj za žitelje zapadnog dijela Opatije, ali i Lovrana te Mošćeničke Drage, kao i budući razvoj trajektne luke Brestova-Porozina. Važno je istaknuti da će građani i dalje moći koristiti tu cestu za vrijeme izgradnje punog profila autoceste, a nakon toga i do izgradnje ceste koja će preuzeti funkciju opatijske zaobilaznice. Nova cesta D66 je preopterećena i prijeti potpunim zagušenjem. Postoji mogućnost financiranja iz europskih izvora čime ćemo riješiti prometnu zagušenost, kao i bolju povezanost s Rijekom i ostalim pravcima“, istaknuo je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.

„Bez kvalitetne prometne povezanosti nema napretka. Svjedočimo velikom turističkom razvoju cijele Opatijske rivijere koja trenutačno ne može izdržati prometni pritisak na postojeće ceste. Drago mi je što smo svi stali iza ovog projekta i što dobivamo potporu na svim razinama. Vjerujem da ćemo zajedno uspjeti napraviti kvalitetnu cestu koja će značiti život svim stanovnicima Lovrana, Mošćeničke Drage i Opatije“, izjavio je načelnik Lovrana Bojan Simonič.

Više sa portala poduckun.net ...