Program Festivala Opatija „Ljeto na Ljetnoj 2022.“ završio s rekordnim rezultatima

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 14.09.2022

Posebno se može istaknuti nastup Sabatona, koji je predstavljao jedan od produkcijskih najzahtjevnijih nastupa u povijesti Festivala s kojim je Opatija bila mjestom pravog svjetskog događanja

Opatija - Završilo je Ljeto na ljetnoj 2022. Ovogodišnji ljetni program Festivala Opatija počeo je s lipnjem i trajao sve u rujan čime je uspješno zaključen jedan od najduljih ljetnih programa u Hrvatskoj s 92 dana događanja i s više od 50.000 posjetitelja. Pritom se ističe 25 nastupa domaćih i međunarodnih glazbenih zvijezda koji su iznova etablirali Opatiju jednom od najvažnijih ljetnih koncertnih lokacija u Hrvatskoj.

Uočen je porast inozemnih posjetitelja, kojima je dolazak na određeni koncert bio jedan od razloga dolaska u Opatiju čime je ovogodišnji program Festivala bio jedan od važnijih razloga dolaska u Opatiju. Time su se pored izravnih benefita prema Festivalu Opatija ostvarili brojni sekundarni benefiti od kojih je korist imala cijela destinacija kroz višednevni smještaj posjetitelja, njihovu potrošnju i reklamu programa u susjednim državama što se pokazao daleko najboljim načinom reklamiranja destinacije.

Drugim riječima, more, hotele i sunce imaju svi, dok se spektakle poput broadwayjskog programa gruzijskog nacionalnog baleta Sukhishvili i međunarodne legende Toma Jonesa ili domaćih zvijezda poput Čolića i Severine moglo vidjeti samo u Opatiji. Posebno se može istaknuti nastup Sabatona, koji je predstavljao jedan od produkcijskih najzahtjevnijih nastupa u povijesti Festivala s kojim je Opatija bila mjestom pravog svjetskog događanja.

Festival Opatija završio je ljetnu sezonu u financijskom plusu, najvišim prihodima dosad i provedenim programom u potpunosti.

„Ovo je jedna od najuspješnijih ljetnih sezona u povijesti Festivala po broju događanja, raznovrsnosti, posjećenosti publike i prihodima, stoga je jasno da sam zadovoljan. Nastojimo imati atraktivan, kvalitetan i raznovrstan program, kako bi svatko mogao pronaći ponešto za sebe i drago mi je što u tome uspijevamo. Ali sve zasluge toga ustvari idu našoj publici koja nas vjerno prati, jer bez njih sve to ne bi bilo moguće“, naveo je ravnatelj Festivala Opatija, Ernie Gigante Dešković.

Inače, pored koncerata na Ljetnoj se ovog ljeta moglo uživati i u najvećem partyju na Jadranu Retropatija, ljetom kinu sa 45 projekcija, nije se zapostavilo ni „domaće snage“ te je održan party ljetne Balinjerade, nastup ansambla Zora, domaća predstava Casabianca, u Šporeru se održava izložba radova svjetski poznatog Salvador Dalija, nakon dvije godine stanke održano je slikarsko natjecanje Mandrać kojim je Volosko postalo galerija na otvorenom, od festivalskih izdanja održani su Liburnia Film Festival, Liburnia Jazz Festival, Blues Festival, OffLineMusic Festival, itd.

A što nas čeka 2023. godine?
„Znate, dugo se u Opatiji sanjalo o velikim imenima, stoga sam u ovih nekoliko godina s nastupima Ramazzottija, Zucchera, Sabatona, Diane Krall, Tom Jonesa, Il Vola nastojao pokazati da možemo biti mjesto velikih međunarodnih događaja i da to ima velike pozitivne učinke na cijeli grad. Nadam se da se to vidi i već imamo u planu dva velika svjetska imena za ljeto 2023., ali te najave tek slijede“, zaključio je ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković.

Više sa portala poduckun.net ...